Vårt förslag leder inte till ett kontrollsamhälle

Slutreplik från KD och M i Stockholm om att testa ansiktsigenkänning i kollektivtrafiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-10

Sett till Centerpartiets likartade motstånd mot anonyma vittnen, vistelseförbud och visitationszoner anas här ett mönster. Gång på gång har Centerpartiet gjort motstånd mot nya verktyg till de rättsvårdande myndigheterna. Slutreplik från KD och M i Stockholm.

SLUTREPLIK. Den 5 oktober presenterade regeringen en ny kameraoffensiv som bland annat ska ge Polisen bättre förutsättningar att använda ansiktsigenkänning i syfte att stoppa den organiserade brottsligheten. Polisen väntar sig kunna använda mellan 1 600–2 500 bevakningskameror i arbetet.

Samtidigt skulle Stockholms lokaltrafik (SL) kunna erbjuda Polisen mer än 20 000 livekameror ombord på fordon, perronger och i anslutning till stationer i Stockholm. Detta är kameraresurser som överstiger Polisens med råge och som skulle kunna vara ett betydande tillskott i regeringens planerade kameraoffensiv.

 

Vårt förslag går därför ut på att ställa dessa kameror till Polisens förfogande för att pröva ansiktsigenkänning i form av ett pilotprojekt som sedan kan utvärderas.

Det vill dock inte Centerpartiet som på Aftonbladets debattsida vänder sig emot att SL ska hjälpa till i det brottsförebyggande arbetet.

Sett till Centerpartiets likartade motstånd mot anonyma vittnen, vistelseförbud och visitationszoner anas här ett mönster. Gång på gång har Centerpartiet gjort motstånd mot nya verktyg till de rättsvårdande myndigheterna. Likaså har de motsatt sig ny teknik för en tryggare kollektivtrafik i Stockholm.

 

Som tidigare uttryckt tror vi på en modell som fortsatt värnar den personliga integriteten, där inga register förs på hederliga resenärer i kollektivtrafiken och där Polisen först efter en juridisk prövning kan eftersöka individer med ansiktsigenkänning.

Att låta SL:s kameror bistå Polisen i den nya kameraoffensiven är därför inte ett steg mot att göra Sverige till en auktoritär stat. Ej heller är det ett steg mot ett kontrollsamhälle. Det är att på ett klokt sätt använda de resurser som samhället har samlat för att stävja just den brottslighet som har auktoritära tendenser och söker ta kontroll över hela områden i vårt land.

Vi tror att det skulle vara betydligt mer verkningsfullt mot brottsligheten än att som Centerpartiet ropa varg i en nyss påbörjad Europavalskampanj.


Karl Henriksson, gruppledare för Kristdemokraterna i trafiknämnden (KD)
Kristoffer Tamsons, oppositionsregionråd i Region Stockholm (M) 

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.