Att klimatpolitiken ökar utsläppen är katastrof

Svenska kyrkan: Det är dags att gå från ord till handling, klimatministern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-20

Romina Pourmokhtari sa att de länder som motsatte sig skrivningar om fossil utfasning i stället borde vara lika ambitiösa och ledande som Sverige. För att klimatministern ska vara trovärdig krävs nu att Sverige tar på sig ledartröjan internationellt samt lever som vi lär, skriver Svenska kyrkans delegation från COP28.

DEBATT. Till slut kunde alla länder som deltog i FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai, efter långa förhandlingar, enas om en text att skriva under.

Men texten är vagt formulerad, med kryphål för oljeproducerande länder och utan starka skrivningar om klimatfinansiering till utvecklingsländerna. Det finns ännu ingen anledning att fira.

 

Svenska kyrkans representanter var på plats för att observera och föra dialog med förhandlarna. Vi i delegationen välkomnar den historiska överenskommelsen som kan bidra till att fossila bränslen fasas ut.

Sverige har varit ett av de länder som drivit på för starkare formuleringar, men ledarskap i ord måste översättas till ledarskap i handling.

 

I en intervju, innan beslutet togs, framhöll klimatminister Romina Pourmokhtari att de länder som motsatte sig skrivningar om fossil utfasning i stället borde vara lika ambitiösa och ledande som Sverige.

Hon menade vidare att parterna måste vara överens om en riktning för att kunna leva upp till Parisavtalets 1,5-gradersmål.

För att Romina Pourmokhtari ska vara trovärdig i det hon säger, krävs nu att Sverige tar på sig ledartröjan internationellt samt lever som vi lär.

 

Ministern pekade på att många länder gärna talar om sina höga ambitioner för att stoppa den globala uppvärmningen, men att de i praktiken fattar beslut som skyddar deras egna nationella ekonomiska intressen.

Sorgligt nog gäller detta även Sveriges klimatpolitik. 

 

Det räcker inte att ministern talar om Sverige som ett föregångsland och trycker på för en utfasning av fossila bränslen i internationella sammanhang, när regeringens egen klimatpolitik inte är tillräckligt ambitiös för att nå uppsatta klimatmål och åtaganden.

Regeringen sänder helt fel signaler när de genom att subventionera fossila bränslen ökar de svenska koldioxidutsläppen, med hänvisning till kortsiktiga ekonomiska intressen. 

 

Vi välkomnar att ministern lyfter att fossila bränslen måste fasas ut, med hänvisning till de små önationernas vädjan för sin överlevnad, och inte fastna i låsningar på grund av frågor om makt och pengar.

När allt kommer omkring handlar det om klimaträttvisa, för vi vet att de som drabbas värst av klimatförändringarna är de som släpper ut minst.

Därför är det viktigt att Sverige tar ansvar för sina nuvarande och historiska utsläpp, genom att ekonomiskt kompensera de mest drabbade länderna. 

 

Ett viktigt steg är att Sverige bidrar till fonden för klimatrelaterade skador och förluster, som etablerades på mötets första dag. Det är angeläget att Sverige, i egenskap av rikt land med historiskt sett höga utsläpp, visar ledarskap och föregår med gott exempel samt ger ett finansieringsstöd till fonden, vilket faktiskt inte gjordes under COP28. 

För precis som ministern framhöll i intervjun är läget redan i dag akut för de länder som är mest sårbara för klimatkatastrofer. 

 

Vi håller med ministern om att Sverige ska vara ett föregångsland. Men att föra en klimatpolitik som leder till ökade koldioxidutsläpp är en katastrof. Att inte kunna ge några löften till fonden för skador och förluster är inte trovärdigt.

Svenska kyrkans delegation på COP28 vill se att den svenska regeringens klimatpolitiska handlingsplan, som väntas innan året är slut, är i samklang med ministerns budskap under COP28. Handlingsplanen måste visa hur utsläppsgapet ska åtgärdas.

Om detta inte görs kommer hennes ord om Sverige som ett föredöme eka tomt.

 

Svenska kyrkan ser fram emot att föra en dialog med ministern angående regeringens fortsatta arbete för att bidra till en ambitiös och rättvis klimatomställning, så väl internationellt som på hemmaplan. Nu är hög tid att höja ambitionerna, inte sänka dem.

Det är dags att gå från ord till handling. 


Biskop Marika Markovits, Svenska kyrkan, Linköpings stift
Margareta Koltai, Policyrådgivare Klimaträttvisa, Act Svenska kyrkan
Hanna Soldal, Opinionsbildare Klimaträttvisa, Act Svenska kyrkan
Bassem Maher, Regional representant Mellanöstern, Act Svenska kyrkan
Sofie Ohlsson, Ageravolontär och klimatambassadör, Svenska kyrkans unga och Act Svenska kyrkan
Michael Nausner, Teologie doktor, forskare, Svenska kyrkan
Tewaney Seifesellassie, biståndssamordnare Ortodoxa kyrkan i Etiopien, partner till Act Svenska kyrkan
Julia Rensberg, ledamot och urfolksrepresentant i Kyrkornas världsråds centralkommitté

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.