Nu måste staten ta över Nya Karolinska

KI-professor: Nödvändigt för att stoppa moraset

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-21

Staten har redan ansvaret för undervisning och forskning vid universitetssjukhusen. Vården är i dag starkt knuten till den verksamheten. Därför borde NKS förstatligas, skriver Sven Britton.

DEBATT. Det tycks inte vara någon ände på olyckorna med Nya Karolinska sjukhuset, NKS. När det nya jättesjukhuset en gång planerades och klubbades igenom av samtliga partier i Landstinget var jag en så gott som ensam slav på triumfvagnen.

Några av mina argument mot detta nybygge var att ett sjukhus storhet baseras på personalens kunnande och engagemang och inte hur stor eller ny sjukhusbyggnanden är.

Därtill visste jag efter att i 40 år av och till arbetat och studerat där, att det som nu kallas GKS (gamla KS) var blott drygt 60 år gamla byggnader som visserligen behövde restaureras men som var välbyggda och välfungerande och redan rymde stolta traditioner. Men då restaurering skulle bli alldeles för dyrt enligt nybyggarna och politiker längtan efter Europas största sjukhus var het sattes planen i i verket.

När sjukhuset nu är på plats måste det och dess personal stödjas för det är inte lätt att starta något nytt. Att man chansar på en ny organisationsmodell med diagnosteam i stället för den sekelgamla tyska klinikindelningen tycker jag också är riktigt för ska man pröva något nytt är det klokt att göra det när det gamla inte sitter i väggarna. Om det sedan blir framgångsrikt är en annan sak.

Men vad har dem som arbetar på detta sjukhus fått, jo en evig klagosång över hur dåligt allting är, den nyckfulla vården och det obegripliga selektiva intaget, den undermåliga utrustningen, den bristande hygienen, den havererade ekonomin.

Och nu senast ett varsel av 250 läkare och 350 undersköterskor anställda så sent som 2016.

Det aviserade massavskedandet motiverar landstingsledningen med att uppdraget är slimmat och att det endast ska omfatta så kallad spetssjukvård som inte kräver den personalstyrka man rekryterade till sjukhuset 2016. Hur tror ni detta känns för de som valt att börja detta nya? Vilka månar om personalsäkerheten?

Nej, om uppdraget är för snävt tilltaget för att erbjuda meningsfull sysselsättning för den stab man nyss rekryterat då får man svara med att utvidga uppdraget för att få behålla personalen, annars hotar en total kollaps på NKS.

En så drastisk men nödvändig åtgärd för att stoppa moraset kräver ett snabbt förstatligande av Karolinska Universitetssjukhuset. Staten har redan ansvaret för undervisning och forskning vid universitetssjukhusen och skulle då även ta vården som för övrigt är starkt knuten till undervisning/forskning på ett universitetssjukhus.

I Sveriges Riksdag finns sannolikt en majoritet för ett förstatligande av universitetssjukhusen, om inte kan en sådan säkert mobiliseras inför vad NKS nu står inför.

Sjukhusets varande är en riksangelägenhet. Det kommer inte att kunna fungera om inte det finns kunnig och engagerad personal och det är denna som nu eroderas och skingras i rasande fart.

Landstingets nuvarande majoritet har visat att de inte klarar personalansvaret på NKS och i förlängningen därför inte heller patientansvaret. Det finns inte tid att invänta om en eventuell ny landstingsmajoritet skulle klara uppdraget bättre.

Staten bör snarast möjligt ta hela ansvaret för Karolinska Universitetssjukhuset.


Sven Britton, professor infektionssjukdomar Karolinska Institutet. Styrelseledamot Seniorsossarna.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln