Politikerna måste göra pensionerna hållbara

Debattörerna: Pensionspengarna en viktig maktfaktor för att påverka klimatinvesteringar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-09-02

Att från politikens håll hållbarhetssäkra det statliga pensionskapitalet innebär mer investeringar för klimatet, samtidigt som det skickar en tydlig signal till resten av finansmarknaden, skriver Shoka Åhrman och Johanna Lundgren Gestlöf.

DEBATT. Återigen ser vi effekterna av klimatförändringarna. Bränder och värmeböljor med temperaturer över 40 grader i södra Europa i sommar. Uttorkade flodbäddar världen över.

Våra gemensamma pensionspengar är en viktig maktfaktor för att påverka klimatinvesteringar för att på allvar lösa och dämpa effekterna av klimatkrisen.

Trots det pratas det väldigt lite om klimatet i valet. Under såväl valrörelsen som i våras, när debatten om pensionerna var som intensivast, nämndes inget om hållbara pensioner. Varför?

I stället för att prata om långsiktiga klimatambitioner och skapa en tydlig spelplan för såväl industri som finansiärer så fastnar det politiska samtalet i kortsiktiga löften.

Det är rimligt att fokusera på dagens pensionärer, men det är dags att också höja blicken och tänkta långsiktigt. Pensionspengarna investeras här och nu och det finns en rad åtgärder som Sverige kan vidta för att hållbarhetssäkra pensionskapitalet.

Finanssektorn glöms ofta bort i diskussionerna gällande den nödvändiga gröna omställningen, trots att det är en nyckel för att finansiera omställningen.

I finansbranschen finns de som länge jobbat med hållbarhet och valt bort ohållbara företag och fossilindustrin till förmån för mer investeringar i det som bidrar positivt.

Som tar sitt ansvar som ägare för att påverka bolag i en mer hållbar riktning och sätter ett tydligt fokus på det.

I dag erbjuder de flesta kapitalförvaltare sparformer med extra hållbarhetskrav och redovisningskraven har också ökat i syfte att förenkla hållbara val för investerare och konsumenter.

EU:s paket för hållbara finanser syftar till att öka intresset för hållbara investeringar så att mer kapital styrs i en hållbar riktning. Det är en utveckling som pågår och förhoppningsvis fortsätter.

Att från politikens håll hållbarhetssäkra även det statliga pensionskapitalet innebär mer investeringar för klimatet, samtidigt som det skickar en tydlig signal till resten av finansmarknaden.  

Vad innebär det att hållbarhetssäkra kapitalet, och vad kan politiken göra?

Hållbarhetssäkra det svenska pensionskapitalet

Totalt förvaltar AP-fonderna 2 400 miljarder kronor. Svindlande belopp med stor potential att bidra till ökad hållbarhet.

För tre år sedan kom en ny lag vilken innebar att AP-fonderna måste göra ansvarsfulla, hållbara investeringar och hållbarhetssäkra sin redovisning. Det är bra.

Det vi saknar är en extra växel och ledarskap genom den kapitalförvaltning som staten ansvarar för. 13 civilsamhällesorganisationer krävde i januari en skärpning av lagen, som de anser vara för trubbig.

Finansmarknadsminister Max Elger har delvis gått organisationerna till mötes och föreslog i somras att sjunde AP-fonden också ska få ett hållbarhetsmål, men han aviserade ingen skärpning av lagen genom till exempel krav på efterlevnad av internationella konventioner och klimatmål.

Ett sådant hållbarhetsmål gäller dock sedan tidigare för Första–Fjärde AP-fonderna och har nyligen införts även för Sjätte AP-fonden.

Socialdemokraterna och fem andra partier (av åtta) i riksdagen är enligt en färsk enkät från Forum Civ emot en ytterligare skärpning av lagen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill införa ett förbud mot placeringar i olja och kärnvapen medan övriga partier är emot ett förbud. Två partier vill stoppa placeringar i olja och kärnvapen - Aktuell Hållbarhet.

Vi vill inte säga exakt vilken väg framåt som är den rätta för varje AP-fond, men det bör vara tydliga hållbarhetskrav på samtliga AP-fonder och framför allt bör transparensen bli bättre.

Förtydliga alternativ med certifieringar och märkningar

Medan alla fondbolag i EU arbetar hårt för att ta fram redovisningar som ska vara jämförbara för alla investeringsalternativ som erbjuds, i linje med EU:s disclosure-förordning, är det ännu inte klart i vilken utsträckning AP-fonderna kommer att göra motsvarande.

Kraven från EU finns inte på dem, men politikerna bör ställa krav på att rapportera nyckeltal och redovisa hållbarhetsmål i samma utsträckning som resten av branschen.

Samma mallar bör följas för att öka kunskapen och jämförbarheten för hållbarhet i pensionssparande.

Mer än fem miljoner svenskar låter sin premiepension ligga i förvalsalternativet, som sjunde AP-fonden förvaltar. Med ett tydligare arbete för att informera om alternativ för aktiva val skulle trösklarna för att justera till ett mer hållbart alternativ öka.

Och om jämförbarhet är så prioriterat inom EU så bör framför allt AP7:s ickevalsalternativ för tjänstepension gå att jämföra på exakt samma sätt som alla aktiva valmöjligheter. Om det dessutom ökat intresset för förvaltningen av det egna pensionskapitalet är det också en välkommen effekt.

Inför hållbarhetskrav i offentlig upphandling av tjänstepensionen

Hållbarhetskrav är ofta tydligt specificerade när offentlig sektor gör upphandlingar till kärnverksamheten, men de nämns sällan för pensionsupphandlingar.

Det gäller för såväl offentliga som privata arbetsgivare.

Kommuner och regioner är de överlägset största arbetsgivarna i Sverige och har därmed stora möjligheter att påverka genom tydligare information om förvaltningen av tjänstepension. Det bör vara krav på att hållbarhet ska viktas in i offentlig upphandling av tjänstepension.

Sveriges politiker behöver agera för att det långsiktiga sparandet ska bidra till det nödvändiga tillskott som behövs för en mer ambitiös klimatpolitik.

Vi ser fram emot att partierna den sista veckan i valrörelsen börjar diskutera de frågor som jag lyft. Branschen är redo, nu är det dags för politikerna att komma ifatt och ta ledartröjan. 


Shoka Åhrman, sparekonom SPP/Storebrand
Johanna Lundgren Gestlöf, hållbarhetschef SPP/Storebrand


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.