Det växer mer skog än vad som avverkas

Replik från Skogsindustrierna om det svenska skogsbruket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-14

Siffrorna som artikelförfattarna stödjer sig på är ett urval av det totala svenska skogsbeståndet. Inkluderas även de arealer av skog som skogsägare frivilligt avsatt, samt den skog som skyddas enligt lag, framträder en annan bild, skriver Magnus Berg och Linda Eriksson, Skogsindustrierna.

REPLIK. Leif Öster, Per Angelstam, och Bengt Gunnar Jonsson skriver att avverkningen av träd i Sverige bör minska och lyfter fram ett antal åtgärder för att uppnå vad de kallar ett miljömässigt hållbart skogsbruk.  

Skogsindustrierna välkomnar en konstruktiv diskussion om hur Sverige får mer livskraftiga skogar. Det är viktigt av flera skäl. Ett sådant är att samhället behöver förnybar råvara för att fasa ut fossila material. Men diskussionen behöver utgå från ett helhetsperspektiv.  

 

Omkring en procent av den svenska skogsmarken slutavverkas årligen. Återplantering av nya träd efter avverkning är ett lagkrav sedan över ett sekel.   

Siffrorna från Riksskogstaxeringen som artikelförfattarna stödjer sig på är ett urval av det totala svenska skogsbeståndet. Inkluderas även de arealer av skog som skogsägare frivilligt avsatt, samt den skog som skyddas enligt lag, framträder en annan bild.

Den totala avverkningen i Sverige beräknas bli strax under 95 miljoner skogskubikmeter år 2023. Samtidigt ligger tillväxten på runt 120 miljoner skogskubikmeter. Det växer alltså betydligt mer än vad som avverkas i Sveriges skogar.

 

Perioden av ökad andel avverkad skog som artikelförfattarna refererar till kan även ses utifrån att volymen skog mer än fördubblats de senaste 100 åren.

Indikationer i Riksskogstaxeringen pekar mot att tillväxten nu ser ut att återhämta sig efter torråret 2018, men det är nödvändigt att arbeta aktivt med tillväxtåtgärder. 

 

Den andra orsaken som tas upp i artikeln är så kallad naturlig dödlighet.

Friska och motståndskraftiga skogar behövs för att hålla uppe tillväxten och skogarnas funktion som kolsänka. Ett aktivt skogsbruk är en förutsättning för det. 

Att fortsätta utveckla naturvårdsarbetet är självklart viktigt. Skogsindustrierna initierade nyligen vår branschgemensamma satsning Framtidsagendan där vi från vårt håll höjer våra ambitioner kring detta. 

En fortsatt dialog behövs, utifrån ett brett hållbarhetsperspektiv, om hur vi tillsammans skapar en bättre framtid för skogen och för klimatet.   


Magnus Berg, näringspolitisk chef, Skogsindustrierna 
Linda Eriksson, ansvarig för nationella skogsfrågor, Skogsindustrierna 

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.