Förbjud försäljningen av engångsvejps nu

Forskare: De riskerar bli ett betydligt större miljöproblem än fimparna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2024-01-28 | Publicerad 2024-01-26

Undersökningar visar att cirka tio procent av engångsvejpsen slängs likt fimpar på marken. Då det faktiskt finns välfungerande återladdningsbara vejps bör engångsvarianten förbjudas så snabbt som möjligt, skriver KTH-forskaren Nils Johansson.

DEBATT. E-cigaretter marknadsförs som ett bättre alternativ än de traditionella cigaretterna. I och med att e-cigaretterna inte brinner bildas mindre skadliga substanser för konsumenten.

Dessutom skulle digitaliseringen av rökning minska nedskräpningen. Varje år slängs en miljard fimpar på marken i Sverige, enligt Håll Sverige rent, som beräknades kosta 800 miljoner kronor att städa upp. De fimpar som inte städats upp bryts ner till mikroplast och sprider kadmium.

 

Under de senaste 20 åren har konsumtionen av cigaretter i Sverige minskat med 40 procent enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Samtidigt har andelen som använder e-cigaretter ökat. Bara mellan 2021 och 2022 ökade andelen som vejpar, alltså använt e-cigaretter den senaste månaden, från 4 procent till 14 procent i åldersgruppen 17-29 år. En oöverträffad ökning av en nikotinprodukt.

 

En av anledningarna till att vejpningen ökat är den förbättrade bekvämligheten. De traditionella e-cigaretterna är både återfyllningsbara med vätska för nikotin, och återladdningsbara med el. Lite som en avlång pipa, dock som inte brinner, utan drivs på el.

Men numera säljs e-cigaretterna framförallt som engångsvejps som är färdiga att användas direkt och som sedan kasseras.

De är betydligt billigare i inköpspris än de återfyllningsbara e-cigaretterna och kräver inga inställningar, underhåll eller rengöring.

 

De flesta tobaksbutiker och kiosker har idag helt slutat att sälja återfyllningsbara vejps för att i stället marknadsföra engångsvejps på bred front.

Dess form påminner om märkningspennor, där de olika färgerna representerar olika smaker. Om du inte har sett dem, så kommer du säkerligen göra det snart. För precis som andra engångsprodukter blir de lätt till skräp.

Undersökningar i Skottland har visat att cirka tio procent av engångsvejpsen slängs likt fimpar på marken.

 

Men till skillnad från de vanliga cigaretterna som visserligen innehåller kadmium och plast, så är engångsvejps betydligt mer komplexa, jämförbara med elektroniska produkter som eltandborstar. De innehåller bland annat plast, kretskort med olika farliga ämnen som bly, barium, kadmium och flamskyddsmedel. Men även några av jordens mest värdefulla metaller, i och med att varje e-cigarett i regel innehåller ett inbyggt litiumbatteri.

En bristfällig hantering av e-cigaretterna riskerar således att skapa betydligt djupare miljöproblem än fimparna.

 

Kunskapen och möjligheterna att hantera engångsvejpsen på ett ansvarsfullt sett saknas i dag. Märkning på vejpsen är obefintlig. Förpackningen beskriver i bästa fall i fin stil att de ska ”kasseras” enligt ”gällande lokala bestämmelser”.

Precis som andra engångsmaterial slängs de flesta engångsvejpsen i de vanliga hushållssoporna. Detta innebär att dess värdefulla resurser, inte minst för klimatomställningen, helt går förlorade.

Dessutom utgör e-cigaretterna ett problem för sopåkarna eftersom litiumbatterierna kan självantända.

 

Det korrekta sättet att slänga engångsvejps är som elektronikavfall. Men infrastrukturen för el-avfall som kan lämnas på till exempel återvinningscentraler är inte byggt för engångsprodukter.

Få som vejpar kommer åka till återvinningscentralen stup i kvarten.

Försäljare av elektroniska produkter är skyldiga att ta emot dem efter bruk enligt producentansvaret. Men mina egna erfarenheter visar att det är få tobaksaffärer och kiosker som erbjuder tillbakatagande.

 

För att skapa incitament för korrekt hantering av engångsvejps kan de beläggas med pant. Men att bygga upp ett nationellt system för pant kan bli samhällsekonomiskt dyrt.

Att använda återladdningsbara batterier i engångsprodukter är dessutom ett oansvarigt slöseri när användningen av batterier blir allt viktigare för samhället, samtidigt som brytningen av dess metaller har stor socio-ekologisk påverkan.

 

I och med att det faktiskt finns välfungerande återladdningsbara vejps bör snarast engångsvarianten förbjudas.

Flera europeiska länder såsom Tyskland, Frankrike, Irland och Skottland har redan formulerat förslag på förbud.

Låt oss vara proaktiva innan engångsvejpsen utvecklats till en plåga.  


Nils Johansson, forskare inom strategiska hållbarhetsstudier på Kungliga tekniska högskolan, KTH.

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.