Vi utländska män måste ta tag i vår homofobi

Debattörerna: Det finns en kultur att det inte är ok att vara homosexuell

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-07-29

Det är naivt och förvänta sig att män som kommer från auktoritära och macho-mansdominerade samhällsstrukturer ska byta åsikt bara för att de landar på Arlanda, skriver Bobby Oduncu och Vladimir F Ahmed.

DEBATT. Vi behöver bli fler utländska killar och män som tar ställning för homosexuellas rättigheter. Öppet – och inte bara när de flesta runt omkring oss är ”vita”. De som vi oftast förknippar med tolerans, speciellt i västvärlden.

Vi måste även våga agera i en miljö med andra utländska män som har en homofobisk jargong. 

Det är dags att vi utländska män gör upp med vår fobi för homosexualitet. 

I Sverige kan du stöta på en homosexuell lärare för din sfi-klass, som chef på ditt jobb eller som läkare på vårdcentralen. 

Det är en del av den svenska kulturen som byggt Sverige starkt, det vill säga friheten att vara den man vill vara. Även om homosexuella fortfarande diskrimineras i Sverige så har utvecklingen gått betydligt längre här än i många andra länder.

I patriarkala och auktoritära samhällsstrukturer finns en jargong, en kultur, en historia, en känsla där det inte är okej att vara homosexuell. Just för att det anses vara ”kvinnligt”. Det är nedvärderade att vilja vara som en kvinna. 

Och det är där problemet ligger. I kvinnosynen. 

Det är naivt att förvänta sig att män som kommer från auktoritära och macho-mansdominerade samhällsstrukturer ska byta åsikt bara för att de landar på Arlanda. Vi måste arbeta aktivt med attityder, normer och könsroller – och inte minst kvinnosynen. Ett förslag är att göra det till en självklar del av SFI-undervisningen.

Vad är en macho-man egentligen? Jo, macho innebär att män anser sig bättre, finare, starkare och mer värda än kvinnor. Som man blir det viktigt att inte visa sig svag – och ”kvinnlig”. Den som är macho får respekt i det manliga kollektivet. 

Vad vinner då vi män på att våga agera vid homofobiska yttringar? 

Det handlar om att alltid värna om alla människors lika värde. Du har kanske ett syskon, en släkting eller vän som är homosexuell. 

Det har jag. Min vän Bobby Oduncu lever i dag som öppet homosexuell. Hans föräldrar är assyrier och kom till Sverige 1976. Det här är Bobbys historia:

Mina föräldrar kommer just ifrån patriarkala och auktoritära samhällsstrukturer där det inte är okej att vara homosexuell. Hur kommer det sig då att de accepterade mig? 

Jo, jag har vågat stå på mig. Visat dem att här i Sverige får jag vara mig själv. Jag bevisade att jag kunde vara duktig och framgångsrik oavsett vilket kön jag råkade gilla. Men vad händer med dem som inte är kända och framgångsrika och som inte kan eller vågar stå på sig?

Här har även skolan ett ansvar och stor betydelse. Jag har själv erfarenhet av att andra barn ibland kom fram och sa ”Visst är du bög? Min lärare sa att du är bög”. Även lärare kan vara homofobiska och hur ska då barnen bli annorlunda?

Själv har jag haft en bra uppväxt som homosexuell. Jag har inte blivit spottad på, jag har inte blivit slagen för att ha kysst en man på stan. Detta tack vare min mammas uppfostran. Hon lät mig vara mig själv och tvingade inte mig till att vara någon annan. Jag fick kärlek i överflöde.

Visst är det typiskt att det alltid handlar om att kvinnor är de som är mer toleranta och kämpar för jämställdhet? Därför behöver vi nu bli fler män som tar ställning. Speciellt fler utländska män. Tänk om Zlatan kunde stå där i en reklamfilm och ta ställning för homosexuellas rättigheter. Visst vore det normbrytande. En person som många ser upp till. 

Män som Zlatan Ibrahimovic har ett ansvar.

Fler utländska föräldrar måste nu våga göra som mina föräldrar. Nästa gång kan det vara just ditt barn som är homosexuell. Ja, du också – tuffa machomannen. 

Försök att tänka dig in i att du skulle känna pressen att ta ditt eget liv för att du råkar var heterosexuell? Det är så många unga homosexuella med invandrarbakgrund lever i dag. 

Självklart ställer vi upp på alla människors lika värde – men inte när det gäller homosexuella. Där går gränsen. Ja, du känner nog igen dig i det resonemanget. 

Vi är alla skyldiga att reagera och agera på alla former av intolerans och människohat. När vi är tysta ger vi vårt samtycke till hatet.

Homofobi och religion går inte sällan hand i hand. Att ha homofoba åsikter är inget som kan tillskrivas varken alla muslimer, alla judar eller alla kristna. Homofobi är inte unik för någon religion. Men den negativa synen på homosexualitet finns hos religiösa fundamentalister i alla läger. Trångsynthet, fördomsfullhet och okunskap är gemensamma nämnare. 

Det kan vara värt att påminna om att: 

  • I Iran, Irak, Sudan, Jemen, Mauretanien, Saudiarabien och i delar av Nigeria och Somalia straffas homosexualitet med döden. 
  • I Pakistan och Afghanistan råder också dödsstraff men det har ännu inte tillämpats. I ytterligare 70 länder finns lagar mot homosexualitet, på flera håll döms homosexuella till livstidslånga fängelsestraff.

Därför ska vi i Sverige vara i framkant för alla människors lika värde. Alltid. 

Världen behöver det. Världen behöver Sverige. 

De nyanlända som kommer hit behöver ta del av det nya landets syn på homosexualitet – inte tvärtom. 


Vladimir F Ahmed, grundare och ordförande i den ideella organisationen Vi är Sverige
Bobby Oduncu, kändisstylist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.