ÅSIKT

Korta vårdköerna i stället, Strandhäll

Replik från Camilla Waltersson Grönvall om sjukvården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Fredrik Wennerlund
Att korta de långa vårdköerna borde vara sjukvårdsminister Annika Strandhälls främsta uppgift – inte att avsiktligt sprida en felaktig bild av Moderaternas politik, skriver debattören.
DEBATT

REPLIK. Svensk sjukvård har stora problem. Sedan 2014 har vårdköerna fördubblats och köerna till Barn – och ungdomspsykiatrin tredubblats. Människor som behöver vård tvingas vänta längre än de behöver och det riskerar att få förödande konsekvenser. Det är inte en anständig utveckling i ett välfärdsland som Sverige. Alla ska få vård i tid, oavsett var man bor.

Att korta de långa vårdköerna borde vara sjukvårdsminister Annika Strandhälls främsta uppgift – inte att avsiktligt sprida en felaktig bild av Moderaternas politik.

Ett av den socialdemokratiskt ledda regeringens första beslut var att avskaffa alliansregeringens kömiljard och den förstärkta vårdgarantin inom BUP. Konsekvenserna av det är följande, i december 2014 hade cirka 16 000 patienter väntat över 90 dagar på behandling. I december 2017 var motsvarande siffra cirka 33 000. Utvecklingen inom BUP har varit än mer dramatisk. I december 2014 hade cirka 2 000 barn och ungdomar väntat mer än 30 dagar på en åtgärd. I december 2017 hade antalet ökat till drygt 6 000.

I juni 2014 lovade Stefan Löfven att alla cancerpatienter skulle få vård inom fyra veckor med Socialdemokraterna. Efter fyra år får bara drygt hälften av alla cancerpatienter vård i tid.

Det här är facit efter fyra år med en socialdemokratisk regering. Under de senaste månaderna har Annika Strandhäll höjt tonläget avsevärt.

Hon har hållit ogenomtänkta och djupt politiserade presskonferenser. Och hon har sparkat en generaldirektör som av allt att döma genomfört de beslut Strandhälls regering fattat. Sverige behöver en sjukvårdsminister på socialdepartementet inte en socialdemokratisk kampanjarbetare.

Vi tar gärna en debatt med Annika Strandhäll om hur vi löser sjukvårdens problem, men då måste hon först ta ansvar för svensk sjukvård. 


Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM