Fet som utmattad – bryt med dina vanor

Debattören: För ett sunt liv krävs begränsningar, måttlighet och en kraft att tacka nej

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-09

Både fetma och utmattning handlar om hela livsstilar som är osunda – om de värderingar och prioriteringar som personen hela tiden gör, skriver debattören.

DEBATT. Att vara utmattad är som att vara fet. Efter sju säsonger av Biggest loser Sverige är det många som lärt sig att det inte räcker att ”bara” träna hysteriskt och tappa kilon under en kort period.

Den kanske största utmaningen ligger sedan i att kunna behålla den låga vikten. Vad folk verkar ha mycket svårare att förstå är att utmattning fungerar på samma sätt.

Utmattningssyndrom är ett ökande samhällsproblem. I Psykiatristöd för Stockholms Läns Landsting uppges att ungefär 18 procent av den svenska befolkningen någon gång drabbas.

Socialstyrelsen skriver att dessa sjukskrivningar dessutom ofta är långvariga och återkommande, där samma problembild kan ge upphov till flera sjukskrivningsperioder under olika diagnoser såsom smärta, sömnstörning eller depression.

När en person blivit utmattad är det ofta en akut tid när man behöver vara sjukskriven. Detta kan jämföras med tiden på slottet i Biggest loser.

Deltagarna har där de ultimata förutsättningarna för att gå ner i vikt. De behöver inte jobba, de har full tillgång till personliga tränare och gym. I köket finns bara nyttig mat och de utsätts inte för de frestelser som affärer och krogar innebär.

På samma sätt kan man se på heltidssjukskrivningen för den utmattade. Man behöver inte jobba och man har en ursäkt inför alla olika påtryckningar från omvärlden. ”Nej, jag kan inte nu, jag är sjukskriven för utmattning”. Inte många dundrar på och fortsätter kräva något av den som säger så.

För den med utmattningssyndrom är det sällan enbart jobbet eller enbart fritiden som utgör den bakomliggande orsaken – precis som det sällan bara är för mycket mat eller för lite träning som är orsaken hos den överviktiga.

Vid båda problembilderna handlar det om hela livsstilar som är osunda. Om de värderingar och prioriteringar som personen hela tiden gör.

För att komma till bukt med dessa problem räcker inte en kort sundare period, utan en hel livsstilsförändring måste ske.

För den fete kan det handla om att hitta ett nytt sätt att umgås med sina vänner. Om det tidigare har varit mycket alkohol och skräpmat, måste personen antingen stålsätta sig när kompisarna fortsätter på samma sätt, eller hitta ett nytt umgänge.

Hos den utmattade handlar det i många fall om att lyckas sänka kraven på sig själv, att lära sig säga nej och stå ut med att inte uppfylla andra människors förväntningar och önskningar, både vad det gäller i arbetet, på fritiden och i familjen.

Den fete måste göra tid i sin vardag för träning. En person med utmattningssyndrom måste kanske i stället dra ner på sina träningsambitioner. För många feta har mat varit en tröst eller ett sätt att hålla undan och stå ut med obehagliga känslor.

Många utmattade är konflikträdda och ser alltid till att vara tillags – ett annat sätt att undvika obehagliga känslor och situationer.

I bägge fallen behöver tolerans för ångest och obehag byggas upp och nya sätt att hantera dessa känslor läras in.

När man kommer tillbaka ifrån en heltidssjukskrivning för utmattningsyndrom är man långt ifrån frisk, istället bör man se det som början på sin rehabilitering. Att gå från sjukskrivningen, tillbaka till det liv man hade innan, och förvänta sig att det ska funka denna gång, är precis lika troligt som att gå ut från slottet i Biggest loser, återgå i sina gamla vanor, och fortsätta vara smal.

Celia Svedhem, legitimerad psykolog och skribent

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.