Vår plikt att störa er marsch mot stupet

Ta tillbaka framtiden: Därför var det nödvändigt att skrika på Kristerssons AW

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2024-01-30 | Publicerad 2023-10-06

Ulf Kristersson anser att vi är odemokratiska och farliga för att vi störde hans AW i Malmö. Men att göra motstånd mot er klimatpolitik är vår demokratiska plikt, skriver Elvin Landaeus Csizmadia, Linn Sandström och Elin Hansson från Ta tillbaka framtiden.

DEBATT. Vi skrek på Ulf Kristerssons AW förra veckan och som svar menar han att vi är odemokratiska och farliga.

Men vi är inte odemokratiska och farliga. Vi vill utveckla demokratin även om det sker utanför regeringens snäva definitioner.

 

Klimatkrisen drabbar otaliga människor redan i dag. Världen har just upplevt en sommar där värmeböljor och andra extremväder har avlöst varandra.

Häromdagen utlystes undantagstillstånd i New York på grund av översvämningar och för några veckor sedan beräknas över 11 000 människor ha förlorat livet i Libyen, också det till följd av översvämning.

Alla vet att klimatkrisen är ett enormt hot mot säkerhet och demokrati.

 

I den situationen tar du, Ulf Kristersson, och din regering fram en budget där ni helt medvetet och utan att skämmas ser till att Sveriges utsläpp ökar.

Ni bryter mot svensk lag, klimatlagen, och låter den unga generationen leva med konsekvenserna av era ödesdigra beslut. Er politik leder till en djupare klimatkris där fler människor dör, fler människor skadas och fler människor blir utan hem samtidigt som krisen drabbar dem som gjort minst för att orsaka den.

Det kan vi aldrig acceptera. Att er regering är demokratiskt vald förhindrar inte att vi har rätt att använda våra demokratiska rättigheter för att försvara oskyldiga människor som annars inte kan påverka demokratin.

 

När vi protesterar påstår ni att vi inte vill ha någon dialog, men för oss som unga verkar inte dialog vara något som ni är intresserade av.

I början av sommaren höll regeringen ett möte där omställningen skulle diskuteras. Det var ett fyra timmar långt möte där regeringen bjöd in lobbyister och näringslivstoppar, däremot blev till allra största del, representanter för civilsamhället och etablerade ungdomsrörelser lämnade utanför.

Kan det vara så att ni glömt hur civilsamhället är grunden för demokratin, men inte näringslivet eller lobbyister? Att inte lyssna på civilsamhället är odemokratiskt och farligt.

 

Din klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger att demonstrationer inte leder någonstans och att det är ”politiken” som bäst skapar förändring. För Pourmokhtari är det politiska enbart det som händer i maktens låsta rum samtidigt som besluten där inne har förödande konsekvenser för oss här utanför.

När ni utmanar grundläggande rättigheter måste vi försvara dem, och att försvara dem är politik. När er politik inte kan komma fram till något bättre än en budget som ökar utsläppen mitt i en akut klimatkris, så blir det uppenbart för oss att det krävs en aktiv befolkning som vågar säga ifrån och ta plats i det demokratiska samtalet som allt oftare sker bakom låsta dörrar.

 

Vi som samhälle måste ha ett seriöst samtal om de stora förändringar som kommer att ske när vi möter klimatkrisen. I de samtalen bör alla vara representerade och med lika makt diskutera hur vi med jämlika möjligheter ska kunna ta beslut över de allmänna delade resurser vi alla är beroende av som hav, jord och atmosfär.

Resurser som i dag tillåts utnyttjas av ekonomiska intressen till gagn för några få och till nackdel för många.

 

Vi är redo för samtal där vi öppet kan diskutera kring våra meningsskiljaktigheter. Vi är redo för samtal och dialog om de bygger på premissen att vi vill varandra väl.

Men i nuläget agerar ni uppenbarligen som om vår framtid och våra liv inte är värda något. Därför stör vi er marsch mot stupet där eliten klarar sig medan andra dör. Att göra motstånd mot er dödliga politik är vår demokratiska plikt.


Elvin Landaeus Csizmadia, aktiv i Ta tillbaka framtiden
Linn Sandström, aktiv i Ta tillbaka framtiden
Elin Hansson, aktiv i Ta tillbaka framtiden

 Här får du senaste nytt om klimatet – varje dag

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.