Annons

Hon jagar Sveriges pedofiler

Therése utreder internetrelaterade sexualbrott mot barn.

Tänk dig att du får ett samtal från polisen därför att de har hittat bilder på ditt nakna barn i en pedofils dator.

– Man vet att man kommer släppa en bomb av stark oro, ångest och skuld. Och ofta kan vi inte ens berätta vad som hänt, för vi vet inte än, säger Therése som utreder internetrelaterade sexualbrott mot barn.

Therése utreder internetrelaterade sexualbrott mot barn, det som ibland kallas för grooming. Det handlar om vuxna som tar kontakt med barn på nätet för att begå övergrepp. I den här typen av brott går en stor del av utredningen ut på att identifiera både gärningspersoner och brottsoffer. Ibland är ett konto på Snapchat eller Instagram allt man har att börja med.

– Då behöver man vara nyfiken och kreativ, beredd att vända på alla stenar. Man behöver inte vara it-nörd eller kunna koda, men man behöver vara beredd på att lära sig hur en router eller nya appar fungerar, säger hon.

Drivs inte av hat

När polisen fått tag i en misstänkt hittar man ofta fler barn i personens dator och telefon. Därför kan brotten vara väldigt omfattande. Therése håller precis på att avsluta en stor utredning där hon lyckats identifiera 160 barn, de flesta mellan 8 och 12 år, som kan ha utsatts av en och samma person.

– Det är viktigt att inte drivas av ett hat mot pedofiler för då äter det upp en. Jag hade inte kunnat jobba om jag satt och kände så under ett förhör med en misstänkt. Vi sitter inte där för att kräva hämnd, säger hon.

”Chans till upprättelse”

Visst blir Therése ibland illa berörd av material hon hittar, men klimatet i arbetsgruppen är avlastande och trygg. Man erbjuds stödsamtal regelbundet, men det är i det dagliga samtalet med kollegorna som Therése känner det största stödet.

– Men att jobba med de här brotten ger så mycket. Barnen får en chans till upprättelse, säger hon.

Gör skillnad

Det är inte ovanligt att Therése identifierar brottsoffer som inte vågat berätta för någon. Där nyheten landar med en smäll för omgivningen och barnets beteende plötsligt får en förklaring.

– Då kan vi äntligen berätta för barnet att personen som gjort det här bor i en helt annan stad, och kanske sitter frihetsberövad. Många beskriver det som en sten som faller från bröstet. Då känner jag att jag har gjort skillnad, säger hon.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln