Annons

”99,9 procent av jobbet är att hjälpa människor”

Rissa har flera gånger fått bekräftat att det går att göra skillnad.

Bredden inom yrket är en vanlig anledning att bli polis.

Det, och att hjälpa människor.

Rissa har flera gånger fått bekräftat att det går att göra skillnad.

Resan mot att bli färdig polis kan se ut på många olika sätt. För Rissa var det en lång sådan. Och den började i Vivalla.

– Jag kom till Sverige när jag var 20 år, och när jag var runt 24 jobbade jag som fritidsledare i Vivalla, som är ett särskilt utsatt område i Örebro. Jag började så småningom att följa med en del ungdomar på förhör till polisen, och då fick jag nys om ett projekt där man ville få in invandrare till olika myndighetsyrken, berättar hon.

Utmanades av sin handledare

Rissa hoppade på projektet, och hamnade inom polisen.

– Jag hade turen att få Britt Argårds och Maria Hård som handledare, de trodde på mig. De utmanade mig hela tiden, och gav mig uppgifter som på papperet var tuffare än jag hade kompetens till. De var på mig hela tiden och tyckte att jag skulle bli polis, säger Rissa.

Efter projektets slut jobbade Rissa bland annat på Arlanda en tid innan hon slutligen kom in på polisutbildningen.

– 2006 blev jag färdigutbildad och i dag jobbar jag som områdespolis i Rinkeby.

Tog en fika med ung kriminell

Rissa brinner för att prata med ungdomar och uppmuntrar alla som funderar på att bli polis att söka. Och hon har flera gånger fått kvitto på att det lönar sig att vara engagerad.

– När jag hade jobbat som polis i ungefär två år var jag i Husby för första gången, och träffade en ung kille som var väldigt aggressiv och hatade polisen, säger hon.

Rissa hade hört från sina kolleger att killen var kriminell och sålde droger.

– Jag bestämde mig för att jag vill ta en fika med honom. Så jag ringde upp honom en dag och vi träffades och pratade. Jag frågade varför han ville syssla med kriminalitet. ”Det är mycket cash” sa han, och jag förklarade att det kan du få om du sommarjobbar också.

Pluggar juridik i dag

En dag kontaktade killens mamma polisen, berättar Rissa.

– Hon hörde av sig för att han hade tagit emot ett stort parti knark. Det blev beslagtaget av polisen, och det ledde till att killen blev hotad. Han ville lämna det kriminella livet, så han hörde av sig och började i stället att samarbeta med oss. I dag pluggar han juridik på universitetet, och han har tackat mig för att jag tog kontakt och var tjatig på honom.

Vad är det bästa med att vara polis?

– De varierande arbetsuppgifterna är något jag uppskattar mycket. Man vet aldrig vad som händer, ingen dag är den andra lik. Det är lätt att hitta nya uppgifter och rotera inom yrket, säger Rissa och fortsätter:

– Men främst är det möjligheten att hjälpa andra. 99,9 procent av vårt arbete består av att hjälpa människor. Det är ett arbete som ger möjlighet att göra skillnad, att hjälpa enskilda och samhället i stort och att utvecklas själv som individ.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln