Annons

”De som groomar vet hur man hittar sårbara barn”

Lena Larsson har jobbat med it-brott sedan 2003.

I början av arbetslivet var hon au pair.
I dag jagar Lena Larsson pedofiler på nätet.
Hon är en av ett 80-tal som jobbar på Polisens nationella it-brottscentrum – och de behöver bli fler.

Allt större del av vår tillvaro utspelas på nätet. Så även skurkarnas – och de har ofta visat sig ligga i framkant. En stor mängd brott begås i den digitala världen, vilket också har förändrat polisens arbete.

På Polisens nationella it-brottscentrum (SC3) arbetar man med brott som bedrägerier, handel med droger, hatbrott, hot, sexuella övergrepp mot barn, dataintrång och överbelastningsattacker.

Här jobbar Lena Larsson som gruppchef för it-relaterade sexualbrott mot barn.

Polis har hon varit sedan 1988, it-brott hennes område sedan 2003.

– Jag var 23 år när jag kom in på polisutbildningen, innan dess hade jag bland annat jobbat som au pair. Det var nog bra, jag tror att man ofta vinner på att ha samlat på sig en del livserfarenhet innan man blir polis, säger hon.

Stort mörkertal

Mycket har hänt sedan Lena Larsson började jobba med it-brott 2003. 16 år är en väldigt lång tid i internet-år.

– Förr krävdes det att man var mer insatt för att kunna begå brott på nätet. I dag kan i princip vem som helst göra det. Folk lever sina liv på nätet i dag, i princip alla brott är på något sätt it-relaterade, säger hon.

Bedrägerier är det vanligaste it-brottet. Bedragarna har dock inte blivit skickligare – däremot har de blivit fler.

– Och mörkertalet är stort. Många låter nog bli att anmäla för att man har inställningen att brotten inte går att lösa. Det finns också en del skam kring detta, att man känner sig lite dum om man råkar ut för en bedragare.

Vet hur man hittar sårbara barn

Stort är mörkertalet även kring it-relaterade sexualbrott mot barn.

– På grund av skam, men också för att man är rädd för vad ens föräldrar ska säga. Att man har gjort något man inte får, säger Lena Larsson.

Just it-relaterade sexbrott mot barn är många föräldrars stora skräck. Att ens barn ska råka ut för grooming, en vuxen som kontaktar ett barn i syfte att begå övergrepp.

– I dag är tack och lov många barn och ungdomar ganska upplysta och har koll. De som groomar barn i dag vet dock hur man hittar barn som är sårbara. Det kan vara barn som känner sig osynliga, inte sällan barn med neuropsykiatriska diagnoser. Pedofilerna är duktiga på att hitta dem och ge dem uppmärksamhet och beröm.

Tungt – men värt det

I dag jobbar ungefär 85 inom SC3. Och de behöver bli fler, säger Lena Larsson – särskilt inom it-relaterade sexualbrott mot barn.

Vad behöver man då ha för egenskaper för att jobba med it-brott?

– Man ska vara nyfiken, och tekniskt kunnig så klart. Vill man jobba på ett ställe där man får lära sig massa nya saker är SC3 perfekt.

Det måste vara väldigt psykiskt påfrestande att jobba med just sexualbrott mot barn?

– Det kan så klart vara väldigt tungt. Men att kunna identifiera och hjälpa barn ur övergreppssituationer, oavsett om det är barn i Sverige eller någon annanstans i världen, det är vad som gör det så värt att gå till jobbet varje dag.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln