Annons

Det är viktigaste kravet på dig som vill bli polis

Polisyrket är fysiskt krävande, men du behöver faktiskt inte vara särskilt stor och stark.

Vissa grupper har lättare att komma in på utbildningen än andra, och själva yrket är ganska smalt – eller?

Diskussioner om polisyrket kantas ofta av myter och missuppfattningar.

Så här ligger det till i verkligheten.

Funderar du på att bli polis?

Då är du långt ifrån ensam. Intresset för yrket är stort, och har ökat på senare år.

Att polisyrket inte är för alla kommer nog knappast som en överraskning för någon – men det råder en del missuppfattningar kring vad som krävs. En sådan handlar om fysisk styrka:

– Det är ett fysiskt krävande jobb och du måste självklart klara fystesterna, men du behöver faktiskt inte vara särskilt stor och stark. Däremot måste du ha bra hand med människor, och en grundläggande vilja att göra samhället tryggare för alla. Det är det allra viktigaste, säger Stefan Wehlin på polisens HR-avdelning.

I själva verket är psykologintervjun det test som flest misslyckas på vid antagningen.

Så många poliser är kvinnor

I dag består de fysiska testerna av tre delar: ett cykeltest och ett styrketest (ISOKAI) som kan liknas vid ett marklyft av en skivstång med ett motstånd upp till hakhöjd och så ska man vid prövningen visa upp ett intyg som visar att man är simkunnig.

Kravet för godkänt på styrketestet skiljer sig mellan män och kvinnor. Kvinnor måste få minst en trea på en niogradig skala, medan män behöver komma upp i minst en sexa.

– Att både kvinnor och män behövs i polisyrket är en självklarhet, likaså att män och kvinnor har olika fysiska förutsättningar. När det kommer till kondition är skillnaderna små, men vad gäller styrka är skillnaderna större. Därför är antagningskraven lika för kvinnor och män på konditionsdelen men olika på styrkedelen, säger Stefan Wehlin.

I dag är 67 procent av landets poliser män och 33 procent kvinnor.

Ingen övre åldersgräns

En vanlig myt är att det förekommer kvotering vid antagningen, men utöver kraven på styrketestet finns det alltså inga skillnader.

Men hur är det med åldern då? När är man för gammal för att bli polis?

– Du måste ha fyllt 18 när du söker, men det finns ingen övre åldersgräns. Snittåldern brukar vara kring 25-26 år, och vi ser gärna att man är lite äldre när man söker, säger Stefan Wehlin.

När det kommer till utbildning behöver du både grundläggande och särskild behörighet. Detta ser dock olika ut beroende på vilket betygsystem du har haft. På antagning.se kan du kolla vad som gäller för just dig.

Stor bredd av yrken inom polisen

Efter utbildningen jobbar de flesta poliser i yttre tjänst eller med att utreda brott. Det finns många andra tjänster och runt 80 olika funktioner som man kan arbeta med som polis.

– En vanlig missuppfattning är att det är ett smalt yrke, men i själva verket finns en väldig bredd av yrken inom polisen. Med många olika områden att jobba inom, och möjlighet att vidareutbilda sig till olika specialistkompetenser. Från kriminalteknikern som samlar bevis vid grövre brott som mord, till polisryttaren som utför sitt jobb på hästryggen, säger Stefan Wehlin och tillägger:

– Man måste dessutom inte vara utbildad polis för att jobba inom polisen. I dag har polisen 30 610 anställda, av dessa är 10 805 civila.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln