Annons

Frågan du inte får glömma ställa på arbetsintervjun

Ska du eller någon du känner gå på jobbintervju?

Då finns det en fråga du bara måste komma ihåg att ställa till arbetsgivaren.

– Får jag någon tjänstepension?

Att gå på arbetsintervju är en naturlig del av livet. Många av oss känner oss en aning nervösa inför att träffa en potentiell framtida arbetsgivare och det bästa är förstås att skriva ned sina frågor innan det är dags för intervju. Du funderar säkert över om du kommer att få den där lönen du vill ha, vilka arbetstider som gäller och hur mycket semester du har rätt till. Det är högst relevanta frågor, men det finns en fråga som många tenderar att glömma bort, nämligen den som handlar om tjänstepensionen.

– I dag lockar många arbetsgivare med allt från, subventionerat gymkort och gratis ”finkaffe" till mobiltelefon och friskvårdsbidrag. De är alla fina förmåner men jag skulle säga att vid sidan av lönen är tjänstepensionen den allra viktigaste förmånen eftersom det rör sig om så mycket pengar. Pensionen är, av naturliga skäl, kanske inget man bryr sig så mycket om när man har många år kvar till pensionen men vad många inte vet är att de kan gå miste om miljonbelopp om de inte får någon tjänstepension, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF.

EXTERN LÄNK:

Hur mycket av din lön sätts av till tjänstepension? Räkna ut det snabbt här

Fråga dig själv om du vill jobba här

Du som söker nytt arbete på ett stort företag kommer med stor sannolikhet att få tjänstepension via arbetsgivaren. Nio av tio svenskar har nämligen rätt till den via kollektivavtalet men det lönar sig alltid att fråga hur det ligger till. För dig som däremot söker nytt arbete på ett litet företag kan det vara värt att kolla upp det där med tjänstepension en gång extra.

– Om arbetsgivaren säger att de inte erbjuder någon tjänstepension bör du försöka förhandla dig till en högre lön så att du själv kan sätta undan de pengar som arbetsgivaren inte ger dig. Men arbetsgivaren kanske inte kompenserar bortfallet av tjänstepension fullt ut. Fråga dig själv om du är beredd att ta ett arbete på en plats som inte har något kollektivavtal eller där du inte får tjänstepension. Kanske är det bättre för dig att söka dig till ett jobb med bättre villkor, säger Dan Adolphson Björck.

EXTERN LÄNK:

Vill du veta mer om tjänstepension? Här kan du se några olika räkneexempel inom olika tjänstepensionsavtal

Tjänstepension blir allt viktigare

I dag utgör tjänstepensionen cirka en tredjedel av den totala pensionen för många. Så har det inte alltid varit. Tjänstepensionen blir nämligen allt viktigare för din framtida ekonomi.

– Den allmänna pensionen är den största delen av pensionen för de flesta men tjänstepensionen ökar i betydelse. Det beror på att allt mer pengar sätts av och att fler år, både tidiga och sena, ger tjänstepension i nya avtal säger Dan Adolphson Björck.

”Du behöver inte vara pensionsexpert”

I slutet av varje månad då du får din lön så sätts det också av pengar till tjänstepensionen. 

– Du måste inte vara en pensionsexpert, alla pensionspengar tas hand om oavsett om du väljer eller inte. Om du inte själv vill ansvara för att placera dina pensionspengar, så kan du välja att dina pengar placeras i en traditionell försäkring. Då ansvarar pensionsbolagets förvaltare för att pensionen placeras på ett tryggt sätt med möjlighet till hög avkastning. Dessutom har du då en garanti, ett lägsta belopp per månad när du går i pension. Vill du däremot göra jobbet själv kan du placera pensionspengarna i en fondförsäkring. Men då har du ingen garanti och du bör se över dina fondval med jämna mellanrum, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF.

EXTERN LÄNK:

Hur mycket av din lön sätts av i tjänstepension? Kolla här

Dan Adolphson Björck.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln