Annons

Förmånen som slår många heta jobbförmåner

Friskvårdsbidrag, gymkort och gratis frukt varje dag.

Fina jobbförmåner i all ära – men du har väl inte glömt bort att höra dig för om kanske den viktigaste av dem alla?

– Nio av tio svenskar har tjänstepension men för den som inte har det kan livet som pensionär bli ganska tufft ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF.

Subventionerat gymkort, friskvårdsbidrag, färsk frukt i fruktkorgen, rabatter hos kedjor, mobiltelefon och gratis finkaffe. Många arbetsgivare lockar med det där lilla extra för att attrahera dig till det nya jobbet men frågan är om de lockar med något så självklart som tjänstepension?

– Du gör klokt i att fråga din arbetsgivare vad som egentligen gäller. Det är arbetsgivaren som betalar in din tjänstepension. För många låg- och medelinkomsttagare handlar det om en tusenlapp eller två varje månad som sätts av. Det rör sig alltså om väldigt mycket pengar när du väl går i pension, ibland handlar det om miljonbelopp, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF.

EXTERN LÄNK:

Hur mycket sätts av till din tjänstepension varje månad? Ta reda på det här

”Vi måste bli bättre på att prata pension”

Nio av tio svenskar har tjänstepension. Du som jobbar på ett företag som har kollektivavtal har rätt till det. Även du som arbetar på en arbetsplats utan kollektivavtal kan få tjänstepension –  om arbetsgivaren valt att sätta av pengar ändå.

De flesta av oss har tjänstepension – många utan att veta om det. En undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av AMF tidigare visar att varannan svensk mellan 25 och 50 inte har en aning om hur mycket pengar som egentligen sätts av varje månad till tjänstepensionen.

– Pensionen är inget man kanske bryr sig så mycket om när man har många år eller flera decennier kvar till pensionen men faktum är att du med väldigt enkla medel snabbt kan ta reda på vad som gäller. Jag tror att vi måste bli ännu bättre på att prata om pension på jobbet. Fråga din arbetsgivare eller fackförbund om mer information och besök minPension.se för att få en överblick, säger Dan Adolphson Björck.

Tre saker avgörande för pensionen

Så vilka är det då som inte får någon tjänstepension?

Dan Adolphson Björck på AMF förklarar att de flesta omfattas av kollektivavtal där man får tjänstepension i sin anställning men att hos mindre privata arbetsgivare är tjänstepensionen inte lika självklar.

– De som jobbar på små privata bolag med ett fåtal anställda har sällan kollektivavtal. Man kan omfattas av tjänstepension ändå men det finns också en risk att man inte får någon tjänstepension alls. Här gäller det att ta reda på vad man omfattas av, säger han. 

Arbetslivet är avgörande för vilket pension som väntar menar Dan Adolphson Björck.

– Det är tre saker som är avgörande för en bra pension: Storleken på din lön, hur länge du jobbar och om arbetsplatsen har kollektivavtal eller sätter av tjänstepension på annat vis, säger han.

EXTERN LÄNK:

Vill du veta mer om tjänstepension? Här kan du läsa mer

Privat sparande ersätter inte tjänstepensionen

Ett populärt sätt att få pensionen att växa är att på egen hand spara privat till pensionen. Trygghetsekonomen Dan Adolphson Björck tycker att det är ett bra sätt att dryga ut pensionen men poängterar att privat sparande sällan kan ersätta tjänstepensionen. Tjänstepensionen är för stor och viktig för det.

– De flesta har inte möjlighet att spara så mycket privat som tjänstepensionen ger. Om din arbetsgivare inte vill ge dig tjänstepension bör du förhandla dig till en högre lön så att du själv kan sätta undan pengar. Under yrkeslivet bör du i möjligaste mån söka dig till arbeten som erbjuder heltid med kollektivavtal, då får du tjänstepension, säger Dan Adolphson Björck.

Samhällsutvecklingen styr pensionen

För inte så länge sedan utgjorde tjänstepensionen en mindre del av pensionen men idag är tjänstepensionen avgörande för din framtida ekonomi menar Dan Adolphson Björck.

– Den allmänna pensionen är den största delen av pensionen för de flesta men tjänstepensionen ökar i betydelse. Det beror på att allt mer pengar sätts av och att fler år, både tidiga och sena, ger tjänstepension i nya avtal säger Dan Adolphson Björck.

EXTERN LÄNK:

Hur mycket av din lön sätts av till tjänstepension? Svaret får du här

Dan Adolphson Björck

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln