Arrangören vägrar söka tillstånd: ”Motsägelsefullt”

Publicerad 2020-06-09

Vid den senaste demonstrationen tilläts 50 personer, men den här gången kommer en tillståndsansökan inte göras.

Någon ansökan om polistillstånd för den nya demonstrationen i Malmö har inte gjorts.

Arrangörerna har inte heller för avsikt att skicka in någon ansökan.

”Vi anser att det är motsägelsefullt att be om tillstånd från institutionen vars övervåld och maktmissbruk vi protesterar emot”, skriver de till Aftonbladet.

I eftermiddag arrangeras en ny Black lives matter-demonstration i Malmö. Bakom ”Aktion i solidaritet med Black Lives Matter” ligger kollektivet Aktivista Feminista och organisationen Asylgruppen i Malmö.

Aftonbladet har varit i kontakt med organisationerna och Aktivista Feminista förklarar initiativet enligt följande:

”För att fokus måste hållas på de BIPOC (BIPOC = Black, Indigenous, People of Color reds. anm) som avlidit, lidit och lider under rasismens förtryck och polisbrutalitet globalt och den tysta minut och uppläsning av deras namn vi planerar är till stöd för dem”, skriver kollektivet i ett mejl till Aftonbladet.

Över 800 kommer

En demonstration hölls ju nyligen i Malmö. Varför väljer ni att arrangera en till?

”Varför inte? Antirasismen är en kontinuerligt kamp för våra rättigheter, det är ingenting som löses enbart på att demonstrera en gång och sedan gå hem och fika. Vi måste hålla ihop och fortsätta demonstrera tills vi ser förändringar i samhället”, skriver Aktivista Feminista.

På tisdagsförmiddagen hade drygt 2 000 personer anmält sitt intresse på Facebook och över 800 stycken hade meddelat att de kommer.

Någon tillståndsansökan om att arrangera demonstrationen har däremot inte gjorts.

Arrangörerna protesterar mot rasismen och polisen.

Inte ansökt om tillstånd

”Vi har inte ansökt om något polistillstånd för demonstrationen då vi anser att det är motsägelsefullt att be om tillstånd från institutionen vars övervåld och maktmissbruk vi protesterar emot”, skriver kollektivet i mejlet.

Då inget tillstånd inkommit kan polisen inte vara säkra på att demonstrationen blir av, men de utgår från den information som finns och planerar därefter med personal.

– Vi har i torsdags att titta tillbaka på också, då det var viktigt med dialogen. Även om saker och ting tog tid var det inga våldsyttringar. Det är vi nöjda med och därför kommer vi göra så i dag också, vi kommer använda dialog som ett viktigt instrument, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen.

Uppgifterna om att arrangören inte kommer ansöka om ett tillstånd menar hon är upp till dem att bestämma.

”Vi har fått nog”

– Det är en info som får stå för dem. Om man ska ha en allmän sammankomst så råder vi att man söker tillstånd. Då har vi och arrangören möjlighet att ha en dialog inför arrangemanget de ska hålla, men det är deras val så att säga.

Arrangörerna menar att de är väl medvetna om risken för smittspridning av covid-19 och meddelar att de bland annat kommer ha vårdpersonal på plats, dela ut ansiktsmasker och göra markeringar för att avståndet på två meter ska hållas.

”Pandemin har pågått i några månader och kommer ha ett slut. Rasism och förtryck har pågått alldeles för länge och har haft förödande inverkan på hälsan hos de drabbade. Nu säger vi att vi har fått nog, och det kommer ALDRIG finnas ”rätt” tid för en sådan förändring”, skriver de och fortsätter:

Ewa-Gun Westford vid den senaste demonstrationen i Malmö.

Svaret på kritiken

”Lika skrämmande som den rådande pandemin är för människor i nuläget har rasism alltid varit för bpoc och poc (se förklaring längre ner reds. anm.), men nu är det tid att lägga vår rädsla åt sidan, sörja de vi har förlorat i kampen för lika rättigheter och fortsätta kämpa vidare.”

Att tusentals människor samlas för att demonstrera har kritiserats av såväl experter och politiker som allmänhet.

”Intressant hur mycket kritik som riktas mot demonstrationer för svartas rättigheter och hur lite samma personer engagerat sig när det handlat om social distansering i matbutiker, uteserveringar och skidbackar”, skriver Aktivista Feminista.

Utan ett tillstånd kan en anmälan om brott mot ordningslagen upprättas, vilket polisen i så fall tar ställning till i kväll.