Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Rut

Aftonbladet är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Ulf Kristersson stoppar inte miljonregnet över Anna Kinberg Batra

Publicerad 2024-10-02

Ulf Kristersson kan strypa miljonerna till avskedade Anna Kinberg Batra – men regeringen tänker inte agera.

Hans statsråd hävdar tvärtom att ärendet hanterats ”enligt konstens alla regler”.

– Jag kan förstå att det upplevs som stötande med den ordning som råder, men även landshövdingar omfattas av anställningsskydd, säger civilminister Erik Slottner (KD).

Anna Kinberg Batra får sparken – detta har hänt
Anna Kinberg Batra får sparken – detta har hänt
1:16

På torsdag fattar regeringen det formella beslutet att skilja Anna Kinberg Batra från tjänsten som landshövding i Stockholm. Det efter efter Aftonbladets avslöjande om missförhållanden kopplat till hennes tjänst.

Efter det går Anna Kinberg Batra över till en tjänst hos regeringskansliet där hon hamnar på den ökända ”Elefantkyrkogården”.

Väl där bärgar den avskedade landshövdingen en lön på drygt 122 000 kronor i månaden fram till 2029. Vad Anna Kinberg Batra ska syssla med är i dagsläget oklart.

Statsminister Ulf Kristersson har öppnat upp för att diskutera regelverket som möjliggör att sparkade myndighetschefer kan få ha kvar anställningar med miljonlöner.

– Regeringen fattade det nödvändiga beslutet att hon inte ska vara kvar som landshövding i Stockholm, det finns ett antal grundläggande regelverk som vi måste förhålla oss till. Jag tycker det vore bra om vi diskuterade dem, sa statsministern till Studio Ett på måndagen.

Går att anmäla till ansvarsnämnden

Men regelverken som statsministern pekar på gör det fullt möjligt för regeringen att inleda en prövning av om Anna Kinberg Batra även får lämna regeringskansliet – och därmed bli av med mångmiljonersättningen.

Anna Kinberg Batra (M) sparkas som Stockholms landshövding av regeringen. Detta efter att Aftonbladet kunde avslöja att hon i våras anställde bekanta på felaktiga grunder, något som fått allvarlig kritik av Justitieombudsmannen.

Allt som krävs är att regeringen anmäler ärendet till statens ansvarsnämnd.

Det säger nämndens ordförande, justitierådet Anders Perklev.

– Arbetsgivaren, JO eller JK kan anmäla till ansvarsnämnden. Kommer det in en anmälan så ställs frågan om vi ska varsla om avsked och det fattar ansvarsnämnden beslut om ganska snabbt.

Om ansvarsnämnden får in en anmälan från regeringen och beslutar att pröva ärendet så hålls samtal med arbetstagaren, i det här fallet Anna Kinberg Batra, för att höra om synpunkter.

Sedan samlas hela nämnden och fattar ett beslut om att avskeda personen eller låta personen behålla jobbet.

– Det är nämnden som fattar beslut om avsked, eller inte. De arbetstagare som omfattas av ansvarsnämndens område, där får inte arbetsgivaren själv fatta beslut. Då är det ansvarsnämnden som går in i arbetsgivarens ställe, säger Anders Perklev.

Vad är det som prövas?

– Då tittar vi på om arbetstagaren grovt åsidosatt sina skyldigheter mot arbetsgivaren. Det är en bedömningsfråga utifrån vad som har kommit fram.

Går inte vidare med anmälan

JO:s dom i förra veckan var att Anna Kinberg Batras agerande ”vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet.”

Bollen ligger alltså hos statsminister Ulf Kristersson och regeringen.

Inga ändringar av arbetsrättsliga regler behöver göras, trots att Ulf Kristersson hänvisar till just sådana.

Men regeringen kommer inte att gå vidare med en anmälan.

Civilminister Erik Slottner (KD)

Aftonbladet har sökt statsministern för en kommentar, men Ulf Kristersson hänvisar till civilminister Erik Slottner (KD) som skriftligen meddelar att en anmälan inte är aktuell.

Därmed behåller regeringen Anna Kinberg Batra på statens lönelista.

”Allvarlig kritik har riktats mot Anna Kinberg Batra och därför kommer hon få lämna anställningen som landshövding.”

”Det här har hanterats enligt konstens alla regler. Jag instämmer i statsministerns uttalande att regeringen bör analysera det regelverk som rör förflyttning av myndighetschefer till regeringskansliet”, skriver Slottner.

Aftonbladet är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här