Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Agnes, Agneta

Aftonbladet är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Hittat räcke visar att Estonia inte utsattes för intrång

Publicerad 2024-09-20

Dykningar på havsbotten där Estonia förliste bekräftar att räcket till bogrampen inte skildes från fartyget med mankraft.

Spekulationerna om att räcket sågats av efter förlisningen för att någon ville komma åt lasten på bildäcket har därmed avvisats.

– Denna teori kan nu avfärdas, säger Tauri Roosipuu.

Nya filmer från Estoniavraket motbevisar teorin
Nya filmer från Estoniavraket motbevisar teorin
0:43

Han är senior utredare vid Estlands säkerhetsutredningsbyrå OJK, motpart till svenska Statens haverikommission.

I juli utförde OJK 17 dykningar under två dygn vid vraket efter Estonia, som sjönk i september 1994 och drog med sig 852 människor i djupet.

Filmer från sommarens dykningar – som var en uppföljning till sonarundresökningar gjorda i november 2023 – har nu offentliggjorts av OJK. Filmerna visar bland annat att ett räcke till bogrampen hittats.

Teorin: Sågades av

Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission, förklarar:

– När du körde ombord på den här gamla typen av färjor lyftes ett bogvisir upp. Sen fälldes en bogramp ner för att bilarna skulle kunna köra ombord på den. Rampen hade i sin tur staket, eller räcken, på respektive sida så bilarna inte skulle trilla i när de passerade över rampen. Det är ett sådant räcke vi pratar om, säger han.

Tauri Roosipuu senior utredare vid Estlands motsvarighet till haverikommissionen.

Efter Estonias haveri förekom spekulationer om att räcket sågats av när fartyget låg på havets botten, för att någon ville ta sig in och bärga till exempel ammunition som skulle ha funnits på bildäcket.

– Nu har vi bärgat själva räcket, och det finns inga mekaniska snittytor på det. Så det ogiltigförklarar teorin om att någon skurit av räckena för att komma in på bildäcket efter olyckan, säger Tauri Roosipuu till Aftonbladet.

2023 bärgades bogrampen, det vill säga landgången för bilar som körde på och av Estonia.

Bröts av vid förlisningen

Redan sommaren 2023 när bogrampen bärgades konstaterades det att fästena för räckena hade brutits av under förlisningen.

– Det här är inte gjort med mankraft, det är inte någon som har sågat eller svetsat av dem. Det är kunskap som vi redan hade, men däremot har man nu också hittat den här delen av räcket, säger Bäckstrand.

Sverige deltog inte

Enligt Sveriges Radio ville Statens haverikommission inte delta i den estniska undersökningen och därför har de svenska utredarna inte heller fått del av de estniska slutsatserna:

– Det är ett vinklat och inte helt korrekt påstående att vi inte deltagit. Vi var ombord under den första sonarundersökningen i november 2023. Sedan ansåg vi att vi behövde göra en uppföljning med fotografering. Vi har deltagit i planeringen av den men såg inte anledning att vara ombord vid fotograferingen. Och vi har fått del av materialet, säger Jonas Bäckstrand.

”Bra relation”

Tauri Roosipuus kommentar till uppgifterna om Statens haverikommission lyder:

– Vi har en bra relation, vi litar på dem och de litar på oss. Det finns inga fnurror på tråden, säger han.

En slutrapport om de senaste undersökningarna av Estonias vrakplats kommer hösten 2025.