Guide till bra vinbarer i Umeå

Sommelieren tipsar

Publisert:
Guide till barer och restauranger i Umeå.

Bor du i Umeå eller planerar en tur till staden?

Då vill du säkert veta vart man ska gå för att få sig ett gott glas vin.

Här ger sommelieren Kajsa Hults sina 7 bästa tips.

Umeås vinscen har något att erbjuda både den som gillar klassiska vinbarer eller föredrar fartfyllda ställen med hög volym.

Sommelieren Kajsa Hult tog sin gastronomimagister vid Umeå universitet – och har full koll på stadens restaurangutbud.

– Det finns en del ställen med gott vin, trots att det är en ganska liten stad, säger hon.

Här är hennes topp sju bästa ställen för dig som ska på en aw med kollegorna, ta ett glas med en gammal vän, eller önskar en perfekt dejtkväll.

Bodegan

Bodegan är en vinrestaurang med hög puls, avslappnad stämning och ett roligt vinutbud.

– Vinlista är otroligt varierad med tyngd på det klassiska, de byter ut vinerna hela tiden. Ofta kan man beställa både franska, klassiska viner och sorter från små producenter, säger Kajsa Hult.

Lokalen är lite äldre med högt i tak och lite av en känsla av en fransk bistro tidigt 1900-tal.

– En toppenrestaurang! De som jobbar där är också väldigt kunniga sommelierer. Låt dem bestämma vad du ska dricka.

Bodegan är en vinrestaurang med hög puls, avslappnad stämning – och ett roligt vinutbud.

Juliette

Juliette är en cocktailbar gömd längst in i rådhuset, bakom brasserie Rex. Utöver cocktailklassiker finns en kyl fylld med champagne. Erbjuder allt från absintfontän till livejazz.

– När jag bodde i stan smet jag alltid förbi Brasseriet och slog mig ner i en av sofforna på Juliette för att sippa på ett glas champagne i en miljö hämtad från 20-talet i New York.

Kajsa Hult har koll på bra vin i Umeå.

Harlequin

Harlequin är en varm och mysig vinbar. Enligt Kajsa lockar den ofta ett lite äldre klientel eller gäster som uppskattar det mer konventionella.

– De erbjuder ofta viner från den lite dyrare klassen som kanske inte alltid annars går att få på glas.

En specialitet på Harlequin är att man kan få exklusiva viner på glas som man annars bara kan köpa på flaska, berättar hon.

– Nu var det ett tag sedan jag var där, men tidigare jobbade de med en så kallad coravin, det är en apparat som gör att de kan servera ditt vin utan att öppna korken och exponera vinet för luft.

Med hjälp av apparaten kan man som gäst också lagra sin flaska för att komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Ett så kallat vinhotell.

Harlequin i Umeå.

Köksbaren

Det här är en elegant restaurang i ljus och modern stil. Som namnet antyder känns det lite som att sitta i ett kök.

Börja festligt med champagne från något av de klassiska vinhusen.

– Välj sen en väl hängmörad bit kött och låt personalen briljera med vad restaurangen erbjuder på glas just för dagen.

För den mer entusiastiska eller för större sällskap går det att boka Vinrummet, chambre separée i nära anslutning till den gedigna vinkällaren.

Köksbaren i Umeå.

Tapas Bar & Deli

Ett piggt vattenhål som förutom det gedigna utbudet av specialöl även rör sig i vinvärldens moderna hype.

Östeuropeisk, amforalagrat och mycket spanskt från både varmare och lite svalare områden.

– Om man inte vill sitta ner vid ett bord och äta en full tapas-meny rekommenderar jag varmt att hänga i en av de två barerna och peka på en flaska som ser spännande ut.

Tapas Bar & Deli

Elektra

En krog med bistrokänsla som ligger i anslutning till Norrlandsoperan. Dj-event förekommer till vardags såväl som på helger. Här blandas ett kulturellt klientel med törstiga studenter.

– Min rekommendation är att avnjuta en klassisk Pelle Janzon eller varför inte korv med bröd? Låt maten och musiken avnjutas med något naturligt i glaset.

Elektra Umeå

Bistro le garage

Bistro le garage är en fransk bistro i ett ombyggt garage som ligger i Umedalen, en cykeltur från stadskärnan.

Här serveras franska viner med klassiker som moules frites med pommes frites eller entrecôte med bearnaise. I sann fransk anda avslutas middagen gärna med Créme Brulee.

Bistro le garage i Umeå.

Ny på vinbarer?

För någon som är nybörjare på vin eller har för vana att beställa ”husets” kan en lång vinlista kännas skrämmande. Men så behöver du verkligen inte tänka, lovar Kajsa.

– Be personalen om hjälp! De har ofta sjukt mycket kunskap. Fråga vad har de på glas och vad kan de rekommendera. Det är mitt tips.

Så smakar man vin på rätt sätt

VIN

Så smakar man vin på rätt sätt

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.