
Svensson, Paul, Ekman, Christofer
Rädda maten!
239,00 kr
Läs mer
Tre öppna tacosåsburkar, slatten grädde som blev över och bananerna som börjar bli bruna.
Svenska hushåll slänger enorma mängder mat - här är varorna som oftast hamnar i soptunnan.
Mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen hamnar i soptunnan. I Sverige slängs årligen runt 1,3 miljoner ton mat. Majoriteten – omkring 70 procent – slängs i hemmen.
- Visst skär det i hjärtat när mat som odlas, produceras och transporteras sedan bara slängs. Matsvinn är ett stort globalt miljöproblem som det inte pratas tillräckligt mycket om, säger Johanna Eurén, Willys kommunikationschef.
Kantar Sifo har på uppdrag av matkedjan Willys tagit reda på vilka som är svenskarnas största svinnbovar.
På förstaplatsen hittar vi något många förmodligen kan känna igen sig i: tacosåsen. Efter fredagsmyset verkar den lätt glömmas bort längst in i kylen.
– Trots att många äter tacos varje vecka så blir man osäker i affären om man har sås hemma eller inte. Då köper man en till. Och en till.
Även salladsrester, brunfläckiga bananer och mejeriprodukter som passerat bäst före-datum åker ofta rätt ner i sopen, enligt undersökningen.
– Igenkänningsfaktorn är hög. Vissa varor är helt enkelt lite svårare att göra slut på. Jag själv har två öppna burkar syltlök i kylen, som jag inte ens vet när jag köpt, säger Johanna Eurén.
Här är några exempel från topplistan över de svinndumma varorna:
Mycket av det som slängs kan man faktiskt göra något gott av. Både till middag och för miljön. Karin Bohlin som skrivit kokboken ”Zero waste i köket” sina bästa tips på hur du lyckas.
Här hittar du fler av Karins tips på hur du slipper matsvinn.
.
Fotnot: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel januari 2021.Totalt svarade 1061 personer på frågan: Vilka tre matvaror känner du att du mest sällan lyckas använda upp hela av?
Svensson, Paul, Ekman, Christofer
Rädda maten!
239,00 kr
Läs mer
45 min
30 min