Kihlströms superår: ”Unnar mig något”

Kuskstjärnans superår i siffror • Vad gör han för miljonerna? • Chansen i Uppfödningslöpningen

Publicerad 2018-11-28

En av världens främsta och mest framgångsrika kuskar, Örjan Kihlström, har under 2018 kört in drygt 55 miljoner kronor.  Vilket även resulterar i ett miljonregn över superkusken. 

– Det blir inte något extravagant, utan det rullar mer på som vanligt, säger Örjan Kihlström till Trav365 på frågan vad han gör för pengarna.

Örjan Kihlström är mannen som dominerat penningligan bland Sveriges kuskelit de senaste åren. Han blev invald i travets Hall of Fame 2015, har vunnit de flesta storlopp som går att vinna, bland annat tre segrar i Elitloppet och Prix d'amérique en gång. För två år sedan körde Kihlström in strax över 52 miljoner kronor och det var ett rekord som det pratades om vara smått omöjligt att slå. Samma man har under 2018 krossat sitt eget rekord och kört in strax över 55 miljoner kronor, och då är det en månad kvar av året. 

– Det har gått väldigt bra i år. Mycket beror ju på att Daniel Redéns hästar har gått så fantastiskt bra. Jag är tacksam att Redéns hästar har haft så bra form och övriga chanser jag har fått under året, säger Örjan Kihlström till Trav365.

Vad ligger bakom succén? Hur tränar en champion? Vilka styrkor måste man ha för att lyckas som kusk? Vad gör man för miljonerna man kör in? Frågorna är många. 

Ryggproblem och Yoga-övningar

Vad är den viktigaste egenskapen eller parametern för att lyckas som kusk?

– Det viktigaste är att köra bra hästar såklart, allting blir lättare när man får köra bra hästar och då har det en tendens att rulla på. Det kommer alltid perioder när man har lite sämre form och inte vinner lopp på ett tag och då är det lätt att man börja tänka i dåliga banor och leta fel. Det är en sport med små marginaler så det gäller att inte haka upp sig.

Vad tränar man på som kusk?

– Jag tränar mycket själv hemma, det är mest med tanke på mina ryggproblem. Jag gör lite olika övningar, både styrka och rörlighet. Några övningar har lite yoga-inslag kan man säga.

Hur mycket läser du på om loppen, är det någon skillnad beroende på vad det är för lopp? 

– Man vill alltid vara förberedd, men kanske att man inför ett större lopp läser på lite extra. Andra sidan så har man ofta koll på hästarna i större loppen så där räcker det att kolla startlistan så har man en uppfattning, men som sagt det beror lite på omständigheterna. 

Örjan Kihlström har kört in över 55 miljoner i år till sina tränarkunder, vilket han fakturerar runt fem procent av, så det blir ett bra år ekonomiskt för Kihlström.

– Javisst är det så, det blir ett bra år. Jag unnar mig något ibland, det blir inte något extravagant, utan det rullar mer på som vanligt. Intresset för att resa har avtagit lite med åren, nu uppskattar jag mer att vara hemma och åka skidor, snöskoter och liknande. Jag har en gård i Hälsingland som jag gärna åker till när det finns tid.

”En av de som har chans”

På lördag kan Kihlström kröna sitt super-år med att vinna ett storlopp som han aldrig har vunnit. Med 700 000 kronor i första pris är Uppfödningslöpningen det största loppet vi har i Sverige för tvååriga hästar. Svante Båth-tränade Bythebook med Örjan Kihlström i sulkyn ser ut att bli klara favoriter i storloppet.

– Det är ett stort lopp som jag inte har vunnit i Sverige så det skulle betyda mycket. Det skulle vara jättekul såklart om vi lyckades vinna.

Vad tror du om era chanser?

– Som hästen har känns och sett ut i sina senaste starter hoppas jag att han är en av kandidaterna. Men man vet aldrig hur loppen blir körda och så vidare men om allting stämmer så är vi en av de som har chans.

”Tillräckligt med pengar”

Nästa storlopp efter Uppfödningslöpningen är sista helgen i januari nästa år. Av många kallat världens tuffaste travlopp, Prix d'amérique. Där team Redén/Kihlström jagar revansch efter årets tredjeplacering med Propulsion. Upplägget inför nästa års upplaga är lite annorlunda mot tidigare då kretsen kring hästen har bestämt sig för att vässa formen på hemmaplan istället för i Frankrike.

– Det är spännande såklart, det ska bli intressant att se vad vi kan uträtta. Det är lite samma upplägg som Stefan Hultman hade det året vi vann med Maharajah.

– Nu har han tillräckligt med pengar på sig så han är redan inkvalad vad jag förstår, så då behöver man inte tänka kvalloppen.

CHARLIE HEDSTAD

Följ ämnen i artikeln