Tränaren mordhotad efter förlusten på V75

Laddade upp stjärnan inför Prix d’Amérique på V75 - då rasade spelarna: ”Det var jobbigt”

avErik Pettersson

Daniel Redén har skiftat upplägg totalt - och laddar upp sin superhäst Propulson för Prix d’Amérique på hemmaplan - och på V75.

Samma upplägg som Stefan Hultman hade med Maharajah, vilket ledde till en del problem.

– Vi körde inte med optimal balans och tog det lite försiktigare, jag fick faktiskt ett rejält hot när vi förlorade på V75, säger han.

För en tid sedan berättade Daniel Redén att superhästen Propulsion fortsätter tävla (avelsarbete var också högaktuellt) och laddas mot seger i världens största travlopp Prix d’Amérique.

Till skillnad mot föregående år (hästen blev trea i storloppet i fjol) så kommer han att ladda sin stjärna hemma på gården utanför Enköping och inte på plats i Frankrike.

Hästen kommer även starta på V75 för att laddas upp mot det stora slaget.

”Ska vi lugga dem på segern måste vi...”

På lördag startar hästen på V75, från spår 12, och det är meddelat att hästen inte kommer att köra superoffensivt och samtidigt gå med skor på alla fyra hovar.

Nu spekulerar många spelare och experter i om Propulsion vinner ändå.

Några tror så, en av dem är Sportbladets krönikör Micke Nybrink, några andra tror det blir för långt fram.

En som varit i samma sits är den före detta stortränaren Stefan Hultman.

Inför Prix d’Amérique-segern med Maharajah körde han på i Sverige - på V75.

Men inte med optimal balans på hästen.

– Nu ska man kanske inte jämföra Maharajah med Propulsion, men jag har ju varit med om det där. Jag körde på i V75 för att hästen skulle komma i form till sista helgen i januari. Jag körde inte med optimal balans på Maharajah vilket gjorde att han blev lite sämre. Örjan körde för segern, men han hade inte så mycket att åka med när hästen gick med skor. Jag gick även så långt att jag inte hade rätt utfodring på hästen, jag tog bort lite energi och preppade honom för att vinna Prix d’Amérique. Du kan inte ha toppform på en häst i dag (i november) om du ska vinna Prix d’Amérique, du måste bygga upp formen och vara absolut på topp den söndagen i Paris.

– Fransmännen är bäst i världen på att preparera sina hästar och där får du köra preparélopp, det är en kultur dom har och har haft i en herrans massa år. 14 dagar innan i Prix de Belgique har fransmännen hästarna i 85-90-procentig form, sen är det 100 procent på Prix d’Amérique-dagen. Ska vi lugga dem på segern så måste vi göra likadant, och det är det Redén gör nu när han har aviserat att Propulsion ska köras med skor på lördag, för att sedan köra optimalt i Prix d’Amérique och få en nytändning på hästen. Nu är han så pass bra att han kan vinna loppet ändå. Men om Maharajah gått med den utrustningen som Propulsion ska göra på lördag, då hade han inte vunnit. 

Hultman: Fick mycket kritik”

Att bygga upp formen på en superstar på V75 innebär vissa problem, som Hultman blev varse.

– Det var jobbigt. Man fick mycket kritik. Dels så döms hästen ut, sen får man kritik över att man inte kör med optimal balans på hästen. Jag sa ju inte att han skulle prepareras, men jag berättade att han inte gick optimalt utrustad.

– Nästan alla förstår det här upplägget. Men bara nästan. Jag fick faktiskt ett rejält hot när vi förlorade på V75 precis innan Maharajah åkte ner och vann Prix d’Amérique. Det är stora pengar och folk engagerar sig och spelar, och har man inte den kunskapen och förstår att en häst inte kan gå för fyllt varje gång, då förstår jag att man blir arg. Örjan Kihlström kommer köra för seger med Propulsion, men kommer inte köra före 700 kvar i loppet och blir det trafikproblem då kan det bli långt fram. Då är Propulsion sårbar.

Stefan Hultman jobbar i dag som expert i ATG Live och ska jobba med V75-finalerna på Solvalla på lördag, och har därmed läst på loppet ordentligt.

Vem tror du vinner?

– Jag är sugen på Nadal Broline. Jag tycker han har varit fantastiskt bra och är värd en seger.

Vem tror du vinner Prix d’Amérique, om du måste säga någon redan nu?

– Propulsion. Jag tycker Daniel matchar bra i år. Jag har en känsla för honom, säger Stefan Hultman.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Solvalla