Legendariske chefen: ”Så många minnen”

V75 30 ÅR: ATG:s förste VD, 88-årige Gert Lindberg, i stor intervju om jubilaren V75: ”Betytt så otroligt mycket”

Publicerad 2023-10-27

Gert Lindberg, den enskilda person som betytt mest för svensk travsports utveckling genom tiderna.

För nästan 50 år sedan blev Gert Lindberg spelbolaget ATG:s förste vd.

88-åringens betydelse för svensk travsport saknar motstycke.

I samband med att V75 fyller 30 år minns han tillbaka på milstolpen.

– Det var helt avgörande för att ta utvecklingen framåt, säger Lindberg.


V75 FIRAR 30 ÅR: Här är alla artiklar om jubilaren


När spelbolaget ATG grundades 1974 var det Gert Lindberg som blev den allra första vd:n för aktiebolaget som då skulle ägas av trav- och galoppsporten.

Han var året innan i allra högsta grad involverad i den process och utveckling som tog svensk travsport framåt, i synnerhet med nya spelet V65 som till stor del räddade kvar sporten.

Lindberg var fast besluten att få igenom förändringen som han ansåg var direkt nödvändig.

– Travsporten höll på att tappa allmänhetens intresse. Därför var det viktigt att få bort det lokala och ersätta det med en stor satsning en dag i veckan. Hade Solvalla fått igenom sitt förslag med V5, då hade jag aldrig tillträtt på vd-posten. Men styrelsen röstade för V65 med siffrorna 5–3, säger Lindberg till Trav365.

”Det fanns ett problem”

Gert Lindberg har blivit beskriven som en frälsare och den enskilda person som betytt mest för svensk travsport.

I 24 år (mellan åren 1974 till 1998) var han spelbolagets ansikte utåt och stora ledare.

Omsättningen på dåvarande flaggskeppet V65 ökade varje år men 1992 hände något.

– V65 gick ner lite då, efter att varje år sedan starten konstant ökat. Vi jobbade hårt i ledningsgruppen på den tiden och kunde snabbt konstatera att det fanns ett problem, detta att få sex rätt med dåvarande radpriset, det var också svårt att få fem rätt. Vi i toppen ville gärna ha jackpott då och då vilket sällan inträffade med sex lopp, fortsätter den legendariske chefen.

V75 föddes: ”Helt optimalt”

I samband med den negativa trenden uppstod också idén om en ny spelform.

Gert Lindberg och dåvarande marknadschefen Remy Nilson, som senare skulle bli vd för ATG, var två av de som ville förändra V65 till vad som i dag är V75.

– Många skulle vara med, småspelare och andra. Att vi skulle ha en krona i radpris stod tidigt klart att det skulle vara för dyrt. Det var alldeles för mycket, särskilt med tanke på penningvärdet på den tiden. Med sju lopp ökade också svårighetsgraden. Med sänkningen till 50 öre i radpris, det slog verkligen väl ut på ett helt optimalt sätt, förklarar 88-åringen och fortsätter:

– I samband med V75 introducerade vi Harry Boy. Vi fick ett nytt avtal med TV4 som inledde bevakningen av V75 på ett mer folkligt sätt. Det blev väldigt populärt att titta på tv. Sveriges Television hade stor betydelse med V65, nu var det TV4 som fick göra det jobbet.

Var det ett givet beslut att ändra från V65 till V75?

– Det var absolut inte självklart. Styrelsen röstade och V75 vann till slut med siffrorna 5–4. Ordförande Lennart Sandgren var själv tveksam men röstade för V75. Många var väldigt rädda att överge V65, men med facit i hand tror jag nog de flesta i dag tycker att det var helt rätt beslut.

Gert Lindberg och Remy Nilson (bilden från 2014).

88 år ung: ”Kör tre pass i veckan”

Trots att Gert Lindberg har nått den aktningsvärda åldern av 88 år är han fortsatt pigg och frisk.

Han har inte längre några styrelseuppdrag eller vidare inblandning i spelbolaget ATG, men intresset för trav och då i synnerhet V75 består.

– Jag och min fru Anita kör tre pass i veckan på gym, det kallas för ”active age” och är till för 55-plussare. Jag håller mig frisk och besöker inland teatern och går ut på restaurang och äter något gott på lunchen med min fru, säger han och fortsätter berätta om passionen för hästarna:

– Jag har delägt många travhästar tidigare men inte längre då jag känner att jag är för gammal för det. Jag och mina vänner har talat lite om att köpa en häst igen, men det har inte blivit av. Jag besöker inte heller travbanorna så ofta längre utan följer det på tv hemma i soffan, särskilt V75.

Har du vunnit några större summor på V75 genom åren?

– För runt 20 år sedan vann jag och vår kompisgrupp som heter ”Svingputtarna”1,2 miljoner som vi fick dela på. Både jag och min fru Anita fick vardera 120 000 kronor. Det är det mesta någonsin för mig.

Vilket är ditt bästa V75-minne?

– Det är så ofantligt många minnen så jag har svårt att bara plocka fram något enskilt, men något som dyker upp direkt är alla de olika kontakterna vi hade i samband med V75. Det kunde vara med andra sporter. Att då få komma i kontakt med andra intressen, föreningar och artister, det minns jag som väldigt speciellt och roligt.

– På ett personligt plan har det också betytt så otroligt mycket för mig. Alla gånger jag besökt just en V75-dag, eller haft en egen häst till start. V75 var helt avgörande för att ta utvecklingen framåt.

Gert Lindberg med sin fru Anita på Hästgalan 2020.

Invald i Hall of Fame: ”En ära”

Gert Lindberg har ofta hyllats för sitt ledarskap och för sin ovärderliga roll som innovatör för svensk travsport.

2013 blev han invald i travets Hall of Fame, något som betydde oerhört mycket.

– Det var en stor ära att bli invald. Jag minns det mycket väl och uppskattar det än i dag. Även alla fina ord som sagts efteråt om mig som chef, det är sådant som värmer mycket, avslutar Gert Lindberg.

2013 fick blev Gert Lindberg invald i travets Hall of Fame.

Följ ämnen i artikeln