Remy Nilson: ”För vågat – de var livrädda”

V75 30 ÅR: ATG:s tidigare vd om hur V75 kom till: ”The rest is history”

Publicerad 2023-10-26

Remy Nilson om premiären av V75 och framgångssagan: ”Var turbomotorn...”

Remy Nilson, tidigare vd på ATG, är en av arkitekterna bakom V75.

För drygt 30 år sedan presenterades idén om att ersätta dåvarande V65 med något nytt.

Förslaget möttes dock av skepsis inom styrelsen.

– De var livrädda. Vår ordförande tyckte att det var för vågat, avslöjar Remy.


V75 FIRAR 30 ÅR: Här är alla artiklar om jubilaren


V75 såg dagens ljus för första gången den 30 oktober 1993.

Succén var omedelbar och på lördag firar spelformen 30 år.

Vägen dit var dock inte spikrak och det krävdes en oviss omröstning bland de styrande på ATG för att få igenom ändringen att gå från V65 till V75 som spelform på lördagar.

– Vårt förslag presenterades för styrelsen på Luciadagen 1992 och det blev väldiga diskussioner. ”Ska vi verkligen riskera vår huvudintäkt?” De var livrädda. Under omröstningen var det 4-4 och jag visste att vår ordförande Lennart Sandgren, som hade den utslagsgivande rösten, var emot detta. Han tyckte att det var för vågat, säger Remy Nilson, tidigare vd på ATG, och fortsätter:

– Jag minns dramatiken. Lennart tittade sig om i lokalen och sa: ”Då går vi på V75.” Han ställde upp på administrationens sida utan att egentligen tro på detta själv.

”Tog oss tillbaka in i marknadsmatchen”

Travsporten inledde sin tv-resa redan på 1970-talet, då i Sveriges Television, men det var först 1987 som tittarna kunde avnjuta hästsport i världsklass varje lördag året om.

Omsättningen låg till en början under flera år stadigt runt 25-30 miljoner varje V65-omgång och de styrande på ATG kände att något måste göras.

– V65 gick inte dåligt men det växte två elefanter runt omkring oss som hette Lotto och Bingolotto, där båda nådde 50 miljoner. För oss, som satt med bara vår huvudintäkt, började det göra ont i magen. Vi kom inte vidare.

– I dag är Lotto, Stryktipset och Bingolotto totalt marginaliserade vid sidan av V75 som nästan är lika stort nu som de övriga tre tillsammans. Det tog oss tillbaka in i den här marknadsmatchen som pågick i Sverige, fortsätter Remy som vid tidpunkten var marknadschef på ATG.

I samma veva flyttades lördagssändningarna från SVT till TV4, en risktagning som skulle visa sig bära frukt.

De styrande på den nya, hippa tv-kanalen valde sedermera att förlänga programtiden från 30 till 60 minuter, på ett villkor.

– De var väldigt tydliga om att vi inte bara kunde riva av sju lopp. På TV4 behövde vi skapa underhållning.

”Du hade rätt och jag hade fel”

Valet av programledare vid uppstarten var av stor vikt. Folkkäre Sven Melander tillfrågades men var initialt upptagen med en teaterföreställning, så under tio veckors tid ryckte Lasse Brandeby, på den tiden rikskänd ute i stugorna som ”Kurt Olsson”, in och gjorde det med bravur.

– Jag visste att vi inte kan ha en person utan travintresse. Lasse och Sven var fanatiker båda två och jag hade en väldigt stor del i valet av dem.

Hur stor var tv:s betydelse för att göra V75 till succén som den blivit?

– Tv-sändningen är motorn i det hela och detta är den bästa blandningen av sport och spel som vi har i det här landet. V75 är en lördagslägereld för en miljon människor varje vecka och att produktionen inte flyttats är det bästa betyget man kan få.

Premiäromgången av V75 kördes på Jägersro och Remy var givetvis på plats.

Vad minns du bäst från den tävlingsdagen?

– Allt! Alla ville att detta skulle fungera. Vi står där och Copiad springer i fyraåringsloppet. Ballongerna går i luften och på anslagstavlan står det 39,4 miljoner i omsättning, efter att ha haft 25 veckan innan på V65.

– Då tar vår ordförande Sandgren mig i handen och säger: ”Du hade rätt och jag hade fel.” Det var ett stort ögonblick, det kan jag säga. När man sedan tittar fram 30 år och ser vad V75 betytt så är man lite stolt. Det är dock ingen Remy Nilson-produkt utan vi var många som arbetade med detta.

”Vi hade all tur i världen”

I och med övergången från V65 till V75 fick spelarna plötsligt tre olika potter. På så vis kunde fler vinna en slant eller två, men samtidigt blev det också svårare att pricka samtliga vinnare och, förhoppningsvis, bli miljonär på kuppen.

Remy berättar att det redan under den tredje V75-veckan 1993 inträffade något som gav spelformen en extra skjuts i rätt riktning.

En ensam vinnare blev ensam med sju rätt och kammade hem över tio miljoner kronor. Insatsen? Modesta 81 kronor.

Att personen i fråga, som var en glad amatör när det gällde travkunskaperna, dessutom var på plats på banan och ställde upp på en intervju om storvinsten skapade svallvågor som troligen märks av än i dag.

– Vi hade all tur i världen den gången. Sedan händer det en massa saker som är väldigt fördelaktiga. De första tio veckorna blev en lång parad i miljonvinster och TV4 blev väldigt nöjda. The rest is history.

”Genialt, fulltständigt genialt!”

V75 växte sig större och större, samtidigt som allt fler svenskar, som aldrig hade lagt en krona på hästarna, sökte sig ut till spelbutikerna med stora drömmar.

När de egna kunskaperna, eller tiden för den delen, inte räckte till kunde man ta hjälp av ett snabbspelsverktyg som än i dag står för runt en fjärdedel av den totala omsättningen – samt producerar nya miljonärer på löpande band.

Harry Boy är givetvis namnet och det är tack vare Nilson som ”Harry” kom till världen för nästan exakt 30 år sedan.

– Jag går in en lördagsmorgon på ”Bloms Tobak” på Birger Jarlsgatan. I taket hänger det påsar där det står ”Lördagsgodis”. Då har Tipstjänsten plockat ihop Måltips, Stryktips och Lotto i en påse för 50 eller 100 kronor. Jag tänker: ”Genialt, fulltständigt genialt!”

Den efterföljande måndagen ordnade Remy ett möte med IT-chefen Per Stenström och hörde sig för om ATG kunde skapa något liknande.

1992 var det så dags för den nya produkten att göra entré, men den gjorde inget större väsen av sig – då.

– Vi sålde det som snabbspel men sålde ingenting. Vi gick sedan ihop med Penninglotteriet, som hade Keno och Spader, och skapade ”Maxmix”. Det sålde heller ingenting.

”Vi tyckte att Harry Boy lät folkligt”

Där och då hade sagan kunnat ta slut men Nilson vägrade kasta in handduken. Flera kloka huvuden slogs ihop och det började bollas fram och tillbaka om att ge spelet en hästfigur och något fiffigt travklingande namn.

– Vår byrå hade en teckning på en häst som skulle förklara uttryck i trav. Den tog vi och föreslog spontant Ego Boy som namn. Min far gillade dock Harry Brandelius och till slut tyckte vi att Harry Boy lät folkligt. Så kollade vi i en dator om det fanns någon travhäst som hette det, och jo, det fanns en i Västergötland.

– Nils Ekmark fick åka ner och köpa namnrättigheterna för 30 000 kronor. Tränaren Harry Rehn förstod ingenting, om vad han sålde namnet till. Hästen Harry Boy blev sedermera så bra att den faktiskt gjorde tre, fyra starter på V75.

Hade V75 blivit lika framgångsrikt utan ”Harry”?

– Nja, Harry Boy har varit turbomotorn på V75, så är det ju.

”Det är unik historia”

20 år senare, närmare bestämt i början av 2013, var det premiär för ATG:s nya storsatsning ”V75 Tillsammans”.

Nu kunde plötsligt gemene man spela andelsspel med vänner och bekanta, eller köpa in sig i system ihopsnickrade av landets främsta spelare.

”Tillsammans” blev, precis som Harry Boy, en formidabel framgångssaga och resulterade i att ombuden kunde sälja fler andelar av sina system än tidigare.

– Det är unik historia. Tidigare faxade man lappar till varandra på jobbet. På ATG pratar man om 1,3–1,4 miljoner kunder och slår man ihop Tillsammans och Harry Boy så får man säkert halva omsättningen.

Slutligen, vad skulle du vilja hälsa födelsedagsbarnet?

– Lycka till i 30 år till. V75 kommer att överleva både mig och er, avslutar Remy.

Följ ämnen i artikeln