NHL-svepet: Lagkaptenen hjälte i comebacken

Publicerad 2024-03-22

NEW YORK. Detroit Red Wings har åter kontroll över sitt eget öde och kan trots allt vara på väg mot playoff.

Det är en av nyheterna i nattens NHL-svep.

NATTENS FYRAPOÄNGSTRIUMF

Övertag – poängmässigt såväl som psykologiskt – i det infernaliska streckracet låg i potten när Detroit Red Wings tog emot New York Islanders hemma i Motown. Och det var alltså hemmalaget som tog chansen och klättrade uppför stegen.

Efter en jämn första halva av matchen gjorde de i slutet av andra perioden ett ryck, drog iväg och vann till slut med 6-3.

Den avgörande skillnaden: Efter tre veckors frånvaro, på grund av skada, var lagkaptenen Dylan Larkin tillbaka och han prickade in två mål direkt.

– Det är otroligt hur mycket han betyder för oss, säger coachen Derek Lalonde efter en andra raka seger som ger vingarna lite andrum på den sista wild card-platsen i öst.

För Islanders – som alldeles nyss var laget i kontroll över det egna ödet – fungerar ingenting just. Förlusten i natt var sjunde raka och plötsligt har de fem poäng upp till strecket.

– Jag önskar jag hade något negativt att säga, men jag tycker att vi gjorde en jättebra match och förtjänade att vinna, säger coachen Patrick Roy nästan trotsigt.

Lucas Raymond hade en assist för Detroit och Pierre Engvall en för Islanders.

NATTENS SKRÄLL

New Jersey Devils ligger ännu kärvare till än grannen från Long Island, men har ändå inte gett upp.

Det framgick tydligt när de skrällde med en 4-1-seger mot självaste Winnipeg i The Rock.

– Det var definitivt en av våra bästa matcher, säger stjärnan Jack Hughes.

Han stod, med två mål, själv för vassaste framträdandet på hela vintern och i kassen var deadline-förvärvet Jake Allen åter strålande

Jack Eichel firar Vegas ledningsmål.

NATTENS I GREVENS TID FÖR MÄSTARNA

I och med att St Louis tidigare under natten slog Ottawa med 5-2 var Vegas Golden Knights satta under press när de kom ut till sin hemmamatch mot Seattle. För därmed skilde bara två poäng ner till just Blues och om de själva förlorade skulle regerande mästarnas slutspelsplats vara hotad.

Ett tag såg det illavarslande ut också. Med bara sex och en halv minut kvar kvitterade Jaden Schwarz den 1-0-ledning Jack Eichel hade fixat i första perioden. Men 18.40 kunde Keegan Kolesar kriga in den avgörande pucken – och i slutet satte Chandler Stephenson 3-1 i tom kasse också.

Så trots allt: Riddarna håller undan. Tills vidare i alla fall.

NATTENS TUNGVIKTSSEGER

Med båda toppbackarna Ryan Lindgren och Jacob Trouba var det inte mycket som talade för New York Rangers i Boston, men faktiskt: De svarade för en närmast perfekt bortamatch och slog de mäktiga björnarna med 5-2.

Artemi Panarin fullbordade ett hattrick och var sålunda huvudansvarig för att Manhattan-laget alltjämt håller Carolina bakom sig i toppen av Metropolitan-divisionen.

– Man kan inte tänka på placeringar, jag spelar bara för att vinna varje kväll och för den sköna känslan dagen efter, säger han.

Mika Zibanejad satte sitt 23:e mål i tom kasse och stod också för en assist, precis som Erik Gustafsson – och Bostons Jesper Boqvist.

NATTENS ART ROSS-RYCK

Tampa hade förbryllande svårt att skaka av sig hajarna i San Jose. Efter två perioder stod det fortfarande 1-1. Sedan tryckte de dock till på gasen och gick ifrån till 4-1-seger – och det var som så ofta denna vinter Nikita Kutjerov som låg bakom nästan alltihop. Han assisterade till samtliga fyra mål och rycker därmed i toppen av poängligan. Han står nu på 122 poäng – varav 81 assist.

Även Victor Hedman noterades för en assist och William Eklund gjorde Sharks tröstmål.

NATTENS ÖVRIGA RESULTAT

Carolina slog Philadelphia med 3-2 efter övertidsmål av Seth Jarvis (Samuel Ersson stoppade 30 skott i Flyers-kassen), Vancouver höll undan i toppen av Pacific-tabellen med en 4-1-seger mot Montreal (ett mål av Nils Åman, en assist av Elias Lindholm) och Anaheim vann bottenfajten mot Chicago med 4-0 (en assist signerad Gustav Lindström)

NATTENS SVENSKAR

•Mattias Ekholm, Edmonton Oilers

– Kanske bästa insatsen sedan han kom till Edmonton för ett år sedan, komplett med två snygga mål och en assist.

•Filip Forsberg, Nashville Predators

– Ena blågula delen av ligans hetaste radarpar stod för två mål och en assist i Predators rekordmatch i Florida,