Effektivt Molde körde över Häcken: ”Håller inte”

Publicerad 2023-10-26

Europaäventyret riskerar vara över för Häcken redan halvvägs in i gruppspelet.

1–5-förnedringen mot effektiva Molde var extra bitter efter tre stolpträffar för regerande svenska mästarna.

– Det känns vidrigt, säger Samuel Gustafson till Viaplay.

Molde och Häcken stod på noll poäng efter två matcher i Europa League och var på jakt efter första segern.

Det blev offensiv fotboll utan några fartbegränsningar på Aker Stadion på norska västkusten.

Fredrik Gulbrandsen klackade bollen med sig och gjorde 1–0 för hemmalaget efter sex minuter. Hete Momodou Sonko svarade för en vacker kvittering från distans och stolpe in (21).

Men två klassavslut från Moldes Magnus Wolff Eikrem och Emil Breivik gav 2–1 (27) och 3–1 (30) för norska tabellfemman.

Häckens nästa storförsäljning (?), 18-årige, Sonko bröt in från vänster och avslutade åter med högerfoten. Den här gången gick skottet stolpe ut i 36:e minuten i en mycket händelserik första halvlek.

Nya stolpträffar

Hisingslaget spelade bra och reduceringen var mycket nära i den andra halvleken. Mikkel Rygaard träffade stolpen, Edward Chilufya stötte in returen men var någon centimeter offside.

I stället tryckte den tidigare Malmö FF-spelaren in 4–1 (55) i bortre krysset bakom Peter Abrahamsson via en frispark från långt ut på vänsterkanten.

Oturen fortsatte att grina Häcken i ansiktet. Romeo Amane blev den tredje bortaspelaren som träffade stolpen (68) när Häcken fortsatte skapa fler chanser än Molde, men utan norrmännens effektivitet.

Förnedringen blev ännu större när Martin Björnbakk nickade in 5–1 på tilläggstid när Abrahamsson kom ut snett.

1–10 på tre matcher

1–5-förlusten innebär att Häcken med halva gruppspelet i Europa League genomfört – och 1–10 på tre matcher – har ett mycket tufft utgångsläge att ens ta tredjeplatsen som innebär fortsatt spel i Conference League efter nyår.

För att hålla den möjligheten vid liv krävs en storseger hemma mot just Molde på Ullevi 9 november innan avslutningen mot Bayer Levekusen (h) och Qarabag (b).

Tidigare landslagsspelaren och mittbacken Jonas Olsson sammanfattar i Viaplay:

– Häcken har inte varit på den här nivån tidigare. Man är lite naiva. Man måste ha lite balans och cyniskt tänk emellanåt. Defensivt överlag håller det inte, säger Olsson.

– Häcken skapade massor med målchanser, det är bra, men det räcker inte. Det är tio insläppta på tre matcher i Europa. Det är ju för dåligt, säger Pontus Kåmark.

Samuel Gustafson var mycket besviken efteråt:

– Det känns vidrigt att förlora att förlora med de siffrorna. Det finns nyanser när man lugnat sig från känslorna. Vi har chanser också, men det blir ointressant när det blir som det blir. Vi gjorde ett mål, de fem, säger Häckens lagkapten i Viaplay.