Häcken bestulet i Europa League: ”Ny VAR-skandal”

Publicerad 2023-10-05

GÖTEBORG. Häcken skulle haft en straff och borde nog fått spela med en man mer.

Men det blev inget, trots VAR – och en 0–1-förlust mot Qarabag.

– Jag blir förbannad, säger Viaplays Bojan Djordjic.

När Häcken inledde gruppspelet i Europa League med 0–4 borta mot Bayer Leverkusen vann samtidigt Qarabag, 1–0, hemma mot Molde.

De tiofaldiga azeriska mästarna är rutinerade i internationella sammanhang med tio raka gruppspel i Europa.

Piggt av Häcken

Häcken inledde piggt på ett glest befolkat Ullevi mot Qarabag men med marginalerna på fel sida för det svenska laget.

Mikkel Rygaard fick inte straff (trots VAR-granskning) efter att colombianen Kevin Medina fällt dansken på straffområdeslinjen efter 13 minuter. Den efterföljande frisparken knorrade Rygaard i ribbans överkant.

Stackars Rygaard fortsatte att ha det tufft. Montenegrinen Marko Jankovic satte en klockren armbåge hårt i ansiktet på dansken. Varning för Qarabagspelaren – det kunde varit rött – och lång räkning för en utslagen Rygaard.

I pausen rasade Viaplay-experterna Bojan Djordjic och Erik Niva mot österrikiska domaren Sebastian Gishamer och VAR-teamets bedömningar.

Upprörda TV-experter

– Kontakten är tydligt innanför i straffområdet. Jag förstår inte hur det kan granskas av  VAR (utan att bli straff). Det är svårt att förstå varför domslutet blir som det blir, säger Sportbladets Erik Niva.

– Han har tur, Jankovic, att han är kvar på banan. Armbågen är avsiktlig. Armbågen ska inte vara så högt upp. Qarabag har tur att VAR-teamet inte påkallar det. Man blir förbannad när man ser sådana grejer, säger Bojan Djordjic.

Programledaren Niklas Jihde fyller i:

– Det är ny en VAR-skandal som seglar upp här.

Häcken var ytterst nära att spräcka nollan i andra halvlek när Amor Layouni nådde Edward Chilufya som stötte strax utanför på volley.

I nästa anfall var i stället Qarabags Juninho klinisk efter en misslyckad Häckenrensning. Brassen placerade 1–0 (69) distinkt bakom Peter Abrahamsson inför 8 124 åskådare.

Nyckelmöte med Molde

Häcken försökte forcera men utan att lyckas få in en kvittering. Därmed har Häcken inlett Europa League-spelet med två förluster.

I nästa omgång 26 oktober väntar Molde på bortaplan för Häcken. Ettan och tvåan i gruppen går vidare till slutspelet, trean får spela vidare i Conference League.

Rygaard var besviken efteråt på besluten från domare och VAR.

När han ser bilderna från straffsituationen säger han:

– Det är ju solklart , han har foten i straffområdet. Jag trodde domarna skulle få hjälp i de här situationerna (av VAR). Man är inte helt nöjd när det inte funkar, säger Rygaaard.

I gruppens andra match vann Bayern Leverkusen, 2–1, borta mot Molde efter en sen reducering från det norska laget.