Målvakterna regerar i Afrikanska mästerskapen

Publicerad 2013-01-28

Här är de största snackisarna från gruppspelet

Gruppspelet är avklarat först på onsdag, men de Afrikanska Mästerskapen har redan bjudit på härliga scener.

Och det går att konstatera att det varit målvakternas mästerskap – såhär långt.

Här listar Sportbladet fem härliga höjdpunkter från turneringen.

Zambias målvakt Kennedy Mweene är en vass straffskytt. I finalen mot Elfenbenskusten i fjol gjorde han mål i straffläggningen och mot Nigeria i den andra gruppspelsomgången var han framme igen. När Zambia fick straff i 85:e minuten vid underläge 0-1 litade man på sin målvakt, som inte gjorde någon besviken. Med en iskall avslutning upp i nättaket kunde Zambia kvittera och knipa en poäng.

En målvakt som skapade rubriker av lite mer negativ klang var Etiopiens Jemal Tassew. I 35:e minuten mot just Zambia störtade Tassew ut för att störa Zambias Chisamba Lungus friläge – och han störde honom rejält. Tassew kastade sig in i situation med sulan före och stämplade Lugnu med full kraft. Men den värsta smällen fick faktiskt Tassew själv som blev liggandes efter krocken och fick bäras ut på bår. På båren fick han besök av domaren – som gav honom ett rött kort. Efter det regnade det in vuvuzuelor på plan från de tillresta etiopiska fansen.

Tassew stängdes av resten av gruppspelet och det etiopiska fotbollförbundet fick böta 6 400 pund för de inkastade vuvuzuelorna.

En TREDJE målvakt som skapat rubriker under gruppspelet är Kongos Muteba Kidiaba, som bjöd på ett fantastiskt firande efter att laget hämtat upp 0-2 till 2-2 mot storlaget Ghana. Efter kvitteringen, som kom på straff i den 69:e minuten, firade utespelare med en dans. Kidiaba fick fira i sin ensamhet, men som han gjorde det. Sittandes på rumpan hoppade han fram på gräset som en studsboll.

Storfavoriten Elfenbenskusten och Didier Drogba vann första gruppspelsmatchen mot Togo med 2-1. 34-årige Drogba jagar sin första titel som Afrikansk mästare, en titel som betyder mycket för ivorianen, som alltid ställt upp för landslaget. Därför kom det som en bomb när förbundskapten Sabri Lamouchi petade superstjärnan till nästa match mot Tunisien. Trots det kunde Elfenbenskusten ta ledningen med 1-0 innan Drogba så småningom fick hoppa in i den 68:e minuten. Man vann till slut med 3-0, men Drogba är fortfarande mållös.

Algeriet är utslagna redan efter två omgångar, i och med 0-2-förlusten mot Togo. I den 86:e minuten jagade Algeriet fortfarande mål men Togo lyckades stå emot anstormningen – det gjorde inte målburen. När algeriske mittfältaren Adlene Guedioura sprang in i målnätet böjde han också stolpen på målburen. Det var ett scenario som funktionärerna inte riktigt hade väntat sig och det tog lång tid att få ordning på målburen. Domaren lade till 18 minuters stopptid.