SOK-basen ryter till: ”Rykten och anklagelser...”

Uppdaterad 2018-02-08 | Publicerad 2018-02-06

PYEONGCHANG. Alla längdåkare som kommer till OS är medicinskt kollade av två läkare.

Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, är starkt kritisk till uppgifterna från SVT:s Uppdrag Granskning.

– Det blir rykten och anklagelser mot aktiva som de sannolikt inte har ett dugg med att göra, säger han.

På en flygplats ett par timmar bort landade distansåkarna i herrlandslaget i skidor. Calle Halfvarsson och Marcus Hellner fick direkt när de kommit ut i ankomsthallen ge sin syn på de uppgifter som Uppdrag granskning kommit med.

I förhandsmaterialet till det program som sänds på onsdag pekas bland annat en numera aktiv åkare ut som misstänkt dopad på grund av avvikande blodvärden.

I OS-byn tog samtidigt SOK emot media. Och Peter Reinebo, verksamhetschef och överledare, gav sin syn på uppgifterna som SVT:s redaktion tagit fram tillsammans med andra internationella medier.

Peter Reinebo i OS-byn, här med alpinåkarna Estelle Alphand och Emelie Vikström.

Peter Reinebo har sedan uppgifterna kom haft tät kontakt med SOK:s medicinska team, länglandslagets läkare Per Andersson och lagets förbundskapten Rikard Grip.

– Vi är överens om vår syn på saken. Vi tycker att uppgifterna som man presenterar och framförallt det sätt man presenterar dem på är undermåligt. Slutsatserna som man drar på siffrorna, att det till 99 procent handlar om bloddopning, är väldigt provocerande, säger han och påpekar att man inte vet vad siffrorna står för.

– Vi vet att de första åren på 2000-talet var ganska tveksamma metoder för att mäta det. Det blev mer ordning efter 2009. I början kunde det vara "hawaii" på testerna och då hade man bara blodprofiler med HB. Det framgår ingen bakgrund på testerna. Det kan vara någon som varit sjuk, urvätskad eller varit eller är på höjd.

– Sen var det aktiva som har slutat i dag som på ett naturligt sätt hade förhöjda blodvärden och som hade dispens för det. Det framgick inte heller.

”Det är direkt olämpligt”

Han tycker att slutsatserna är allt för långtgående. SOK-basen anser också att redaktionen borde lagt alla kort på bordet direkt och inte sänt ut en teaser inför programmet.

– Det är direkt olämpligt, det blir fler som bli misstänkliggjorda, påpekar Reinebo.

Han tycker att de aktiva får en orättvis behandling.

– Det blir ingen bra uppladdning för dom och det är i princip förolämpande också, säger han.

Testas noggrannt

Alla aktiva i SOK:S trupp, även längdåkarna förstås, har genomgått noggranna hälsokontroller inför OS. Minst två läkare har granskat åkarnas värden.

– Vi vill inte gärna hamna i ett läge där någon gör ett misstag, säger Peter Reinebo, som påpekar:

– Jag har följt längdåkarna sedan 1998 och det finns inte en tillstymmelse till system på fusksidan. Sen kan man aldrig garantera vad en individ gör. Det vore naivt och säga att ingen någonsin har gjort något, det vet vi inte. Men vad vi vet är att längdlandslaget och vi som olympisk nation har rent mjöl i påsen.