Isabelle Gulldéns kritik mot svenska målvakterna

Slaktar en helig ko: ”Varit dåliga på det i alla år”

Uppdaterad 2022-11-04 | Publicerad 2022-11-03

CELJE. Isabelle Gulldén är ny EM-expert i Viaplay.

Då börjar hon med att slakta en helig ko inom handbollen och kritisera det svenska målvaktsspelet.

– Tyvärr har vi varit för svaga där genom åren, säger hon.

Målvakterna har alltid varit snudd på heliga inom handbollen.

Du kritiserar inte din egen målvakt som utespelare, eller hänger i varje fall inte ut henne/honom.

Ett svagt målvaktsspel blir ofta elefanten i rummet i till exempel en mixade zon, som det handlar om i ett mästerskap. Det händer nästan aldrig att en utespelare eller en tränare ens antyder någon kritik mot sina målvakter utan man brukar ofta skylla på det kollektiva försvarsspelet i stället.

Så när Isabelle Gulldén nu blir ny expert under handbolls-EM börjar hon med att på sätt och vis slakta en helig ko då hon kritiserar det svenska målvaktsspelet. Gulldén ingår förstås inte i landslaget längre men hon har varit med under en del av de här åren som kritiken gäller (slutade efter EM 2020) och den landar på ett par av hennes gamla lagkompisar som Johanna Bundsen och Jessica Ryde.

– Målvakterna får givetvis en nyckelroll och tyvärr har vi varit för svaga där genom åren, säger Gulldén i det pressmeddelande som Viaplay skickade ut häromdagen inför EM.

När Sportbladet frågar Gulldén om vad som behöver bli bättre i det svenska spelet för att ta nästa kliv svarar hon:

– Bättre målvaktsspel. Man behöver fler räddningar. Det har vi varit dåliga på i alla år, att få upp räddningsprocenten just under mästerskapen.

Rankning: 20 största tonårstalangerna i svensk damhandboll

Johanna Bundsen

”Säger varken bu eller bä”

Johanna Bundsen, som spelade sex år med Gulldén i landslaget och flera säsonger i Sävehof, verkar ta Gulldéns kritik med fattning på plats inför EM.

– Alla har olika uppfattningar om vad en bra målvaktsprestation är. Hon tycker det hon tycker. Jag har mina tankar och idéer så jag har varken bu eller bä att säga om det, säger 31-åringen och fortsätter:

– Jag vet inte vad hon tycker att räddningsprocenten ska ligga på i ett mästerskap. Men den har sjunkit med åren då det är fler frilägesavslut numera.

– Såklart att man alltid vill prestera på topp i mästerskap. Men det är svårt att vara på den nivå man vill vara på i varenda match för det är ett tajt spelschema. Jag känner att jag har haft mästerskap där jag har börjat väldigt bra men blivit sämre i slutet. Jag strävar efter att få ett mästerskap där jag har ett jämn, bra nivå, säger Bundsen.

Jessica Ryde.

”Behöver vara bra på oförutsägbara skott”

Tomas Axnér försvarar sina keeprar och deras räddningsprocent.

– Klart att vi alltid vill ha fler räddningar. Analyserna vi gjort av våra två senaste mästerskap visar att vi spelar ett duellspel i alla lägen och det är väldigt sällan numera som man som målvakt ska gå i ena hörnet och så ska försvararen täcka det andra. Det är ganska otydligt för målvakterna så de behöver vara bra på oförutsägbara skott. Det har vi lagt in väldigt mycket i vår träning; att hantera situationer som uppstår, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Man får titta på procenten utifrån vilken typ av skott de får emot sig och ha förväntningar därefter. Sanningen är kanske att 33 procent, snarare än 40, är en bra procent i dag då det blir mycket skott från sex meter.

PLUS: Idrottsvärldens 41 hetaste kärlekspar


 Isabelle Gulldén är ny EM-expert i Viaplay.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!