Trots svenska regeringskrisen – SOK lämnar in OS-ansökan

Uppdaterad 2019-01-11 | Publicerad 2019-01-10

På fredag lämnar Sverige in sin officiella ansökan om att få arrangera vinter-OS 2026.

Att regeringsfrågan i landet inte är löst ännu – vilket tidigare målats upp som ett problem – är inte av någon större vikt.

– När det kommer till staten så har vi ett stöd men det finns ingen som skrivit på något papper eftersom vi inte har någon regering, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Bara Stockholm och Milano/Cortina är kvar i kampen om det ärofyllda uppdraget att få arrangera vinter-OS 2026.

I morgon (fredag 11 januari) ska de båda kandidaterna lämna in sin ansökan.

Redan i mitten av november uppmärksammades ett tänkbart problem med den svenska ansökan – den statliga säkerhetsgarantin ska nämligen vara på plats enligt IOK:s kravbild, men med tanke på Sverige fortfarande saknar en styrande regering har det inte varit möjligt att se över frågan fullt ut.

– Vid exceptionella lägen får vi vara exceptionellt flexibla, det finns ingen anledning att stoppa hela det här projektet om inte garantin kan vara på plats då. Finns det ingen regering fortsätter vi med allt det andra, vilket är 98,5 procent över jobbet, har Christophe Dubi, IOK:s högsta chef för de olympiska spelen, tidigare sagt till Sportbladet.

”IOK vill få en fyllig beskrivning”

När vi når SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo berättar han att Sverige sedan en dryg månad fått uppskov på detta just på grund av regeringsfrågan.

– Men vi lämnar in en rejäl bibba papper i morgon ändå. Det gör Italien också. Det underlag vi lämnar in nu bygger på 150 frågor som hänger ihop med vår vision för mästerskapet, vad vi vill använda spelen till och hur det ska organiseras. IOK vill få en fyllig beskrivning. Det är vi klara med nu, säger han.

– Vi har stöd från flera olika kommuner, myndigheter och län. När det kommer till staten så har vi ett stöd men det finns ingen som skrivit på något papper eftersom vi inte har någon regering.

”50 procents chans för båda buden”

Reinebo säger att nästa komplettering av ansökan ska vara inlämnad den 12 april. Det som lämnas in nu ska granskas av IOK:s experter och internationella specialförbund. Utifrån deras synpunkter utformas nästa version av ansökan.

Under tiden kan de arbeta löpande med säkerhetsfrågan.

– Polismyndigheten har tittat på förutsättningarna, det är redan i hamn. Men landet måste skriva på att de är redo att ta emot alla människor och att staten har koll på ordningen på gator och torg. De har ett ansvar för säkerheten, säger han.

Att Sverige har fått uppskov när det kommer till säkerhetsfrågan påverkar inte IOK:s beslut när det kommer till det slutgiltiga valet av arrangör. Enligt Christophe Dubi är det i dagsläget jämnt skägg mellan Stockholm och Milano/Cortina.

– Vi har två starka kandidater. Det är 50 procents chans för båda buden, säger han.