Reinfeldt backar om VAR: Ser det inte framför mig

Publicerad 2024-04-25 14.51

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt backar om att införa det ifrågasatta videodomarsystemet VAR i svensk fotboll.

– Vi förde inte fram något förslag om VAR och jag ser inte framför mig det heller framåt, säger Reinfeldt till Sportbladet.

Det blir heller inga VAR-krav från Uefa.

Avgångskraven mot Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt har duggat tätt. Både via budskapsbanderoller på elitfotbollens ståplatssektioner och genom motioner och beslut på föreningarnas årsstämmor.

Konflikten: i mars 2023 sa Reinfeldt att han tror att videodomarsystemet VAR ”är vår framtid”.

Men i dag är läget ett annat. I flera elitklubbar har medlemmarna röstat nej till VAR och nu har två fotbollsdistrikt gjort detsamma. Hammarby har dessutom sedan i mars i år ett årsmötesbeslut på att arbeta för att avsätta Fredrik Reinfeldt från ordförandeposten.

Frida Sundkvist intervjuar Fredrik Reinfeldt.

Huvudpersonen tar emot på Svenska fotbollförbundets kontor i Solna. Vi tar plats i kansliets största konferensrum och det hörs direkt att han har ett helt annat tonläge i frågan.

– Om jag räknat rätt har vi arton elitklubbar och två distrikt som har sagt att de inte vill införa VAR. Det respekterar vi. Därför förde vi inte fram något förslag om VAR till det föregående representantskapsmötet och jag ser inte framför mig det heller framåt, säger han.

Förra året sa du att du tror att VAR är vår framtid. Står du fast vid det? 

– Jag står fast vid att respektera de demokratiska spelreglerna. Det fanns då en diskussion om att det skulle kunna utvecklas krav på detta från Uefa. Det tror jag inte nu, med vad jag har hört. Då är det upp till oss att fatta besluten. Då är det tydligt med hur det ser ut just nu, säger han.

Och hur ser det ut just nu?

– Att de klubbar och beslut vi har inte önskar införande av just den här specifika tekniken.

Reinfeldt uppger att han ”respekterar de demokratiska spelreglerna”.

Redan före intervjun kunde man ana att något var annorlunda den här gången.

Via förbundets presschef fick Fredrik Reinfeldt våra frågor om VAR, hans egen lagstiftning mot maskering och pyroteknik på läktaren. I stället för att svara skriftligt erbjöd han att vi skulle träffas för en intervju. 20 minuter har SvFF-ordföranden avsatt.

”Den frågan är för tidigt väckt...”

Utifrån ser det ut att ha varit ett tufft första år på ordförandeposten. Dels konflikten om VAR, dels kritiken från fotbollsdistrikten att Fredrik Reinfeldt inte har tid för dem.

Han säger sig ha tiden att hantera den pågående konflikten.

– Ja, det är min bedömning. Det är viktigt att påpeka vad det innebär att vara demokratiskt vald. För ett år sedan valdes jag och för en eventuell överprövning eller fortsättning gäller mars nästa år. 

Ställer du upp för omval?

– Den frågan är för tidigt väckt, av det enkla skälet att en tvåårig mandatperiod ska användas. Jag har fått ett förtroende och har ett uppdrag.

Men magkänslan?

– Jag tänker som sagt inte nu säga något om det. Jag har ett tvåårigt mandat där jag på förbundsmötet inledde med att beskriva ett omfattande förändringsarbete som jag tillsammans med andra har tillsatt.

Jag frågar hur han ska kunna få konflikten som är så centrerad kring honom som person att upphöra. Han säger att han bara kan försöka sköta sitt uppdrag. Därefter fylls det stora konferensrummet av några sekunders tystnad.

”Noterat ultrasuppmaningen”

I år har ordningsläget på de matcherna i allsvenskan, superettan och svenska cupen varit relativt lugnt. Men under förra året utbröt våldsamheter vid flera högriskmatcher. Fredrik Reinfeldt har därför frekvent uttalat sig om våldsamheterna som sker i samband med fotboll.

Men eftersom det har varit lugnt ser han ljust på framtiden och nämner bland annat uppgörelsen mellan de herrallsvenska ultrasgrupperna om att inte kasta pyroteknik mot plan, funktionärer, supportrar eller över huvudtaget inne på arenan.

– Jag har noterat ultrasgruppernas uppmaning och överenskommelse, och jag vill välkomna det ansvarstagandet. Jag tycker att det är bra och att det är så det fortsätter att vara, säger han. 

I förra veckan öppnade Djurgårdens tifogrupp Sofia tifo dörren för Sportbladets läsare. Tifogrupperna är annars ljusskygga och det är sällsynt att media släpps in.

– Tifona är imponerande, väldigt välgjorda och vackra och jag förstår att de utvecklas gentemot varandra. Det ger en härlig inramning av fotbollen, säger Fredrik Reinfeldt. 

Men här finns också ett ämne där de inte är överens: pyrotekniken. Sofia tifo, i likhet med andra allsvenska tifogrupper, menar att sången, tifot, bengalerna och gemenskapen är en helhet, och att man inte kan ”plocka russin ur kakan”. 

Bengaler ses av dem som ett av de mest stämningshöjande verktygen på svenska fotbollsläktare.

– Det kan man förstå att man kan tycka. Jag har sett hur man ofta visar upp pyroteknikanvändning och tifon i sociala medier, det görs över hela Europa. Men det är också viktigt att säga att fotbollen tillhör alla. I den meningen också alla på plats på arenan och alla som följer svensk fotboll på tv. Då är en invändning att pyroteknik skapar stor rökutveckling och det försenar och fördröjer matchstarter, säger Fredrik Reinfeldt.

Den tidigare statsministern säger att Sverige har ”nära kontakt med de andra nordiska länderna” i pyrofrågan.

Bevakar Norge

Samtidigt som Sveriges regering nu utreder eventuella straffskärpningar för brott mot maskeringsförbudet och pyroteknikanvändning, går Norge åt ett annat håll och utreder möjligheter till dispens från förbudet mot pyroteknik på läktarna.

Men om något liknande ska bli verklighet här måste Fredrik Reinfeldt som ordförande för fotbollförbundet i det närmaste ogiltigförklara sin egen lagstiftning från tiden som statsminister. Kan han det?

Lagstiftningen som förbjuder både pyroteknik och maskering på svenska fotbollsläktare kommer från Reinfeldts egen regering.  De första månaderna som statsminister, tidigt under 2007, tillsatte regeringen ett arbete för att motverka ordningsstörningar i samband med idrottsarrangemang och att öka antalet tillträdesförbud. Arbetet mynnade ut i ordningslagens femte kapitel. Fredrik Reinfeldt skrev under propositionen den 27 november 2008 och lagändringen trädde i kraft den 1 april 2009. 

– Apropå det du säger om Norge så bevakar och följer vi med intresse vad andra länder gör och har nära kontakt med de andra nordiska länderna, säger Reinfeldt.

Men utöver det så är det en återvändsgränd att försöka få Reinfeldt att prata om beslut som fattades under hans tid som statsminister. Han har sedan tidigare fattat ett beslut om att inte recensera sin tid som statsminister. 

– Det är inte ett beslut jag fattat inför den här intervjun, det är ett beslut jag fattade för över tio år sedan, förklarar han. 

”Underbart att så många älskar ett fotbollslag”

Ordningsstörningarna är ett problem. De flesta som missköter sig är maskerade, men han vill inte diskutera hur väl lagen fungerar mot vissa av dessa företeelser. Men våldsanvändningen är enligt Reinfeldt det mest angelägna att att göra något åt, och det är bra att antalet tillträdesförbud ökar.

– Har vi haft för mycket ordningsstörningar? Ja. Har vi haft det på alla matcher? Nej. Vi har haft ett mindre antal som spårade ur under förra säsongen, och jag delar uppfattningen att det snarare i år har varit mycket lugnare, säger han. 

Han säger avslutningsvis att han tycker om sitt uppdrag, att det är roligt att följa utvecklingen i svensk fotboll. 

– Det är underbart att vi i Sverige i dag har så många unga människor som älskar ett fotbollslag, ser det som det viktigaste i livet och får en identitet kopplad till det. Det är inte bekymret. Bekymret är att det kan komma annat i styckevis och det som är mer problematiskt, som är våldsbejakande och som har större samhällspåverkan än det bör ha, säger Reinfeldt. 

”Förändrar inte mitt svar”

Vi hade bokat in 20 minuter. Efter 30 minuter markerar presschefen att tiden är slut.

Men innan Fredrik Reinfeldt lämnar konferensrummet förtydligar presschefen vad Reinfeldt sa i SVT-intervjun i juni förra året, så att det ska bli korrekt i den här artikeln. Att VAR är svensk fotbolls framtid.

Jag frågar honom igen om VAR är svensk fotbolls framtid.

– Kom bara ihåg att svensk fotboll också är svenska landslaget och svenska klubbar som kvalificerar sig till europaspel. De kommer stöta på VAR. Men det förändrar inte mina svar om respekt för demokratiska principer.

Svenska lag kommer ”stöta på VAR”, säger Reinfeldt.

Följ ämnen i artikeln