”Oerhört viktigt att ta ställning på just det här sättet”

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen om SHL Pride Week

avSimon Svensson-Parenti

Publicerad:

Svensk hockeys första hbtq-satsning har startat.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen ställer sig inte bara bakom, utan uppmanar också till liknande initiativ.

– Jag hoppas att fler idrotter inspireras av det här och tar sådana här steg framåt, säger hon.

I måndags startade SHL Pride Week, Sveriges först hbtq-satsning inom svensk hockey. Ett samarbete mellan Sportbladet och SHL där 17 hockeyspelare tar ställning för allas rätt att älska både sporten – och vem man vill.

Runt om på internet och sociala medier har ställningstagandet väckt stor uppmärksamhet, och en av de som ställer sig bakom initiativet är jämställdhetsministern Åsa Lindhagen.

– Det är jättekul! Jag tycker det är väldigt viktigt att ni tar det här initiativet. Det är stjärnor som tar ställning för allas rättigheter att vara vem man vill och älska vem man vill, säger hon.

Vill se mer inom idrotten

– Jag tror också att det är oerhört viktigt att ta ställning på just det här sättet, fortsätter Lindhagen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lindhagen talade vid sommarens Pridevecka.

Hon säger att ansvaret inte ska ligga på enbart på den enskilda individen, utan att det ska finnas en trygg miljö för den personen att komma ut i.

Inom all idrott ska alla vara välkomna och Lindhagen hoppas att SHL Pride Week blir ett startskott för liknande initiativ.

– Jag hoppas förstås att fler idrotter inspireras av det här och tar sådana här steg framåt och tydligt står upp för allas rätt att vara. Talangen sitter inte ens sexuella läggning eller den person man är.

Hjälpas åt tillsammans

Lindhagen är också tydlig med att det inte inte är upp till enskilda personer eller organisationer att driva utvecklingen av hbtq-frågor framåt. Det är hela samhället som behöver jobba åt samma håll, och att det många gånger är okunskap som sätter upp barriärerna.

– Jag tänker att det handlar hela tiden om att öka kunskaperna om hbtq-personer och deras situationer, säger hon och lovar dra sitt strå till stacken som politiker:

– Vi jobbar med hur vi kan skapa fler mötesplatser för vi vet att det har stor betydelse att kunna mötas i en trygg miljö.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM