Talang sitter inte i sexuell läggning

Hockeyn är redo – nu skrivs historia

Luleå, sommaren 2018.

Hockeystjärnan Anders Nilsson tittar ut över trädgården till sommarhuset i norr. Låter blicken vandra vidare till andra sidan vattnet samtidigt som tanken landar på andra platser. I svenska omklädningsrum och amerikanska arenor.

Så säger han att NHL, världens bästa hockeyliga, är just det – bättre.

Bättre på att prata öppet om hbtq-personers rättigheter jämfört med den svenska motsvarigheten.

Varför pratar inte SHL, Svenska hockeyligan, mer om avsaknaden av homosexuella elitspelare?

– Svensk hockey måste jobba mer på att prata öppet. Klubbar måste göra mer saker och anstränga sig mer, säger han.

Hade han varit homosexuell hade machokulturen fått honom att sluta spela som tonåring. Nu blev han i stället den första spelaren i NHL:s historia som tog ställning för hbtq-personers rätt att spela hockey genom att placera en regnbågsflagga på hjälmen.

Ställningstagandet var inte mer genomtänkt än att det kändes självklart, förklarar han. ”Självklart” är ett ord vi kommer att återkomma till de kommande 18 månaderna.

Men det vet vi inte exakt då.

– Sedan tror jag att mentaliteten för vad som anses okej och inte okej kommit längre i Sverige. Det är mer okej att komma ut i Sverige som hockeyspelare än i Nordamerika.


Leksand, hösten 2019.

Leksands lagkapten Martin Karlsson höjer blicken och säger det igen. Det som blir återkommande genom 14 omklädningsrum, genom 17 spelarambassadörer inför vad som kommer att bli den första hbtq-satsningen inom svensk ishockey.

”Självklart”.

Att det är självklart att ta ställning för allas rätt att spela hockey. Att det är självklart att det är just han och hans lag som måste göra det. För att de är dem, spelarna, och inga andra som unga ser upp till. Som de tar efter.

Att det är självklart att talang inte sitter i sexuell läggning. Att idrotten måste bli öppnare och att den måste bli det nu.

– Det här är allas ansvar. Alla måste vara öppna med att det är okej att vara homosexuell. Många av oss idrottare är förebilder, och visar vi det så får de yngre upp ögonen för att det är så också, säger han.

Anders Nilssons ord från året innan, om att svensk hockey måste göra mer, är på väg att bli just det – något mer. Och likt Nilsson är de övertygade om en och samma sak, att den hårda tonen utvecklas i de ungas omklädningsrum.

Att det förmodligen också är där de homosexuella spelarna droppar av. Det är där talangerna försvinner.

Och så kan de inte ha det.


Sverige, februari 2020.

SHL Pride week, med en egen matchomgång den 15 februari, är här nu.

Historia skrivs för att öppna upp en idrott där Sverige aldrig sett en öppen, homosexuell ishockeyspelare på elitnivå.

Hockeyn är redo för det nu.

För att ingen ska behöva leva i en lögn. För att ingen ska känna att omklädningsrummet är en fientlig plats, en hårdhudad plats. För att ingen ska välja bort en framtid inom idrott på grund av en sexuell läggning.

För att alla ska få älska både hockeyn – och vem man vill.

SHL:s 17 hbtq-ambassadörer.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultatet presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen