Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2024-04-19

Tim Heed, till vänster, blev målskytt när Sverige föll i returen mot Finland efter förlängning.

Seger i första matchen blev till förlust i den andra.

Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning.

Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Sveriges VM-förberedelser började bra med en 4–0-seger i torsdags, ett dygn senare var Finland starkare.

Markus Nurmi styrde in 1–0 bakom en skymd Filip Larsson, Leksandsmålvakten, efter drygt fem minuters spel av matchen.

Sedan hände inget mer, i alla fall inte målmässigt, till knappt tio minuter återstod av returen i S:t Michel.

Då pangade backen Tim Heed, till vardags i schweiziska Ambri-Piotta, in kvitteringen i numerärt överläge. Heed gjorde också mål i torsdagens match.

I slutet av förlängningen, med 51 sekunder kvar, sköt Oksanen segermålet.

Sverige och Finland möts två gånger även nästa vecka, då på svensk mark i Linköping.

Samtidigt med landskamperna mot Finland jagar också landslagsledning NHL-förstärkning till VM. Ingenting är ännu officiellt, men backstjärnan Rasmus Dahlin, Buffalo, och forwarden André Burakovsky, Seattle, har i intervjuer berättat att de tackat ja till VM-spel.