Gustafsson ny manager i IFK Norrköping

Publicerad 2016-05-11

Fotboll. Från hjälpreda åt Andreas Alm i AIK till manager för regerande svenska mästarklubben IFK Norrköping.

Jens Gustafsson, 37, presenterades idag som Janne Anderssons ersättare.

– Jag är oerhört glad och stolt att jag får den här möjligheten. Jag kommer till en välskött förening som jobbat väldigt hårt, säger Gustafsson.

Gustafsson tillträder redan den 1 juni, två dagar efter den allsvenska vårsäsongens slut och Janne Anderssons avsked mot Elfsborg.

– Jag kommer till en väl fungerande förening som är uppbyggd på alla plan under en längre tid. Det är ovanligt vid den här tidpunkten på säsongen. Ofta när man kommer in vid den här tiden är det för att saker och ting inte har fungerat, säger Gustafsson.

Han har skrivit på för 2,5 år.

Axla Anderssons mantel

När Janne Andersson gjorde klart att han ville nappa på erbjudandet att ersätta Erik Hamrén som förbundskapten i sommar sonderade IFK Norrköping omedelbart marknaden och den 37-årige skåningen var ett av en handfull namn mästarklubben sorterade ut som tänkbara alternativ.

– Vi tittade ganska brett, med tiden smalnade det av och vi hade ett par tre kandidater i slutfasen, en av dem var Jens Gustafsson.

– Vi är synnerligen glada att kunna presentera Jens. Vi tror att Jens med sin kompetens och sin utbildning kommer att kunna axla Janne Anderssons mantel, föra det här vidare och utveckla IFK Norrköping till nästa nivå, säger ordföranden Peter Hunt.

Per Joar Hansen och Rikard Norling uppges ha varit två av Gustafssons främsta konkurrenter till jobbet.

Handplockades av AIK

Trots att Gustafsson tog upp Halmstad till den allsvenska säsongen 2012 och höll klubben kvar 2013 och 2014 fick han inte fortsätta utan ersattes av Janne Jönsson. I stället bar vägarna till Stockholm. Chefstränaren Andreas Alm handplockade Gustafsson till AIK i en roll som assisterande tränare.

– Jag var chefstränare i Halmstad till säsongen 2015, med ett brett spektra av uppgifter som jag tror kommer ha stor nytta av i det här arbetet, säger Gustafsson.

Som manager i Norrköping får han ett både sportsligt och ekonomiskt ansvar för verksamheten.

– Det känns som en självklarhet att vi ska fortsätta arbeta vidare med det som redan är uppbyggt. Det finns ingen anledning att gå in och göra några rockader. Jag är djupt imponerat av hur IFK Norrköping spelar och hur man arbetar. Den energi som spelarna är beredda att lägga ned för att jobba för varandra är djupt imponerande, säger Jens Gustafsson.

TT

Följ ämnen i artikeln