Nu ställs Ståhl mot ifrågasatt rekordman

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-05-19

Nu ställs Daniel Ståhl mot den färska världsrekordmannen Mykolas Alekna.

Litauerns rekord sattes i extrema förhållanden, men den svenska diskusstjärnan rycker på axlarna åt kritiken.

– Det var otroligt mäktigt, säger Ståhl inför kvällens Diamond League-gala.

Ståhls tidigare tränare Vesteinn Hafsteinsson var kritisk till Aleknas världsrekord på 74,35 meter eftersom det sattes i en mindre tävling i USA i extrema väderförhållanden för en månad sedan.

– Jag har sagt i 20 år att jag tycker det är fel, sade islänningen till Aftonbladet.

Tävlingen var sanktionerad enligt friidrottens alla regler, men rekordkastet kom till på en träningsanläggning – utan läktare – omgiven av öppna fält ute på landsbygden, söder om staden Ramona i Kalifornien. En perfekt plats för den som jagar den perfekta vinden.

Extremt bra

– Så länge du träffar diskusens utkastvinkel rätt är ju mer vind desto bättre. Diskusen bär mot vinden. Det var extremt bra förhållanden där. Jag har hört att det var 21 meter per sekund, säger Staffan Jönsson, som är Ståhls nuvarande tränare.

Regerande VM- och OS-guldmedaljören Ståhl tycker inte att det går att ifrågasätta litauerns rekord.

– Nej, det tycker jag inte. Det är bara att utnyttja vinden så bra man kan. Det är ju lagligt, det är bara att ösa på. All eloge till honom, säger svensken.

Det tidigare världsrekordet på 74,08 meter innehades av Jürgen Schult som representerade dåvarande Östtyskland och sattes den 6 juni 1986. Det var friidrottens längst stående världsrekord på herrsidan.

Inte heller tränaren Jönsson tycker att det är något att kritisera.

– Kasttävlingar har vi alltid levt med i diskusvärlden, men mästerskapsnivån har höjts extremt mycket de senaste 20 åren. Man är bättre nu på att tävla på stadion, säger Jönsson.

Otroligt viktigt

Ståhl begick sin säsongsdebut på onsdagen i en mindre tävling på Teneriffa och kastade då 68,99 som längst. Nu väntar ett högkaratigt motstånd i söndagskvällens Diamond League-tävling i Marrakech, Marocko.

– Det är otroligt viktigt att få tävla mot det bästa motståndet så mycket som möjligt på alla de här stora tävlingarna, säger Ståhl.

Exempelvis gör rekordmannen Alekna (VM-brons i fjol) och slovenen Kristjan Ceh (VM-silver 2023) Ståhl sällskap.