Jatsenjuk: Ukraina styr mot Nato

Publicerad 2014-08-29

Stockholm. Ukraina kommer att försöka söka medlemskap i militäralliansen Nato, enligt premiärministern Arsenij Jatsenjuk. Regering kommer att lämna en motion till parlamentet för att få landet att omforma Ukrainas officiella icke-blockspolicy, enligt AFP.

Om motionen antas innebär det enligt Jatsenjuk samtidigt att Ukraina inte kan ansluta sig till några andra unioner som skulle stå ivägen för ett eventuellt EU-medlemskap, skriver AFP.

Utspelet följer ökade spänningar i Ukraina-konflikten under torsdagen när flera länder, däribland USA och Polen, åter igen anklagade Ryssland för att ha stridande trupper på ukrainskt territorium.

– Ryssland har medvetet och vid upprepade tillfällen kränkt Ukrainas suveränitet och territoriella gränser, sade Barack Obama vid en presskonferens.

Samtidigt uteslöt Obama att USA skulle gå in i Ukraina militärt, bland annat för att Ukraina inte är medlem i den västliga försvarsalliansen.

"Inte roligt"

Obamas kommentarer ska ses i ljuset av att Nato rapporterat att minst 1 000 ryska regeringssoldater har korsat gränsen till östra Ukraina för att stödja proryska separatister. Nato hävdade också att det finns satellitbilder som styrker uppgifterna, något som Ryssland inte anser värt att kommentera.

– Vet du, det är inte roligt längre. Uppenbarligen kommer den nye Nato-generalsekreteraren snart att behöva jobba väldigt hårt för att återupprätta den svårt tillknycklade bilden av alliansen som en stabil internationell organisation, säger den ryska militärens talesperson, Igor Konasjenkov, till Interfax.

"Det är uppenbart att rebellerna har haft några seriösa framgångar i att stoppa Kievs militära operation", ska ryske presidenten Vladimir Putin ha sagt enligt Reuters.

Dags för ännu en konvoj

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin säger att förberedelserna av ännu en humanitär hjälptransport till Ukraina nu är i slutskedet.

– Ryssland vill ge humanitär hjälp till befolkningen i Donetsk och Luhansk-regionen som faktiskt behöver den. Den första konvojen levererades nyligen till Luhansk under överinseende av internationella Röda korset, trots desperat motstånd från några av medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, säger han till ryska nyhetsbyrån Interfax.

I förra veckan sände Ryssland en av omvärlden starkt ifrågasatt lastbilskonvoj som landet uppgav var nödhjälp till östra Ukraina.

Lejd för strandsatta soldater

Ledaren i den så kallade Folkrepubliken Donetsk, Aleksandr Zachartjenko, har meddelat att de är villiga att öppna en korridor för de ukrainska regeringstrupper som varit omringade i östra Ukraina, något som Putin föreslagit. Zachartjenko lägger dock till att trupperna troligen måste lämna kvar tyngre fordon och ammunition, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det är ännu inte klart om den ukrainska ledningen kommer att acceptera erbjudandet.

TT