Jonas Sjöstedt pressades om S-samarbete och hedersvåld

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2018-08-23

Vänsterpartiet har ”stångat sina pannor blodiga” mot Socialdemokraterna, sa Jonas Sjöstedt när han frågades ut i SVT.

Partiledaren fick också frågor om synen på hedersförtryck.

– Om man säger att det här beror på religion tycker jag man är ute och säger felaktigheter, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt fick frågor om växande klyftor, interna stridigheter kring hedersförtryck och EU-medlemskap när han frågades ut i SVT på torsdagen.

Vänsterpartiet har inte fått igenom förslag om ökad skatt på kapitalinkomster och förmögenhetsskatt i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Däremot ett 80-tal reformer, enligt partiledaren.

Missnöjd? ”Klart jag är”

Jonas Sjöstedt sa att Vänsterpartiet ”har stångat vår panna blodig” när han fick kritiska frågor om varför klyftorna fortsätter att öka – trots att Vänsterpartiet samarbetat med regeringen de senaste fyra åren.

Det låter som att du är missnöjd?

– Ja det klart att jag är. När jag ser att vi skulle kunna ha låtit de som verkligen kan betala mer göra det, och sen lättat på bördorna för pensionärer och för ensamstående föräldrar ännu mer. Det är det vi har föreslagit och velat, men Socialdemokraterna inte gått med på det, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter utfrågningen.

”Hedersförtryck finns i vissa regioner”

En omstridd fråga inom Vänsterpartiet har varit den om hedersförtryck och hedersvåld. Begrepp som inte heller nämns i partiets valmanifest.

– Om man säger att det här beror på religion tycker jag man är ute och säger felaktigheter, jag skulle säga att det finns i vissa geografiska regioner, sade Jonas Sjöstedt i utfrågningen.

Jonas Sjöstedt utvecklade resonemanget efteråt.

– Det är inte så att alla av en viss religion har en hederskultur på det där sättet, det är helt enkelt fel. Samhällen utvecklas i olika takt och det är snarare så att I vissa geografiska religioner så är olika former av hederskultur vanligt, och de kan ofta förekomma inom olika religioner eller fast man pratar olika språk, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Sjöstedt säger att man måste skärpa en del lagstiftning, som att ändra lagen om kvinnofridskränkning så att fler än en kan vara förövare. Han vill också ha högre straffvärde om det finns hedersmotiv till brottet, och tillföra mer pengar till kvinnojourer.

– Jag tycker det här är otroligt viktigt, jag pratar om det i varenda valtal, säger Jonas Sjöstedt.

Vill öka gemensamma ägandet

När ideologi var på agendan undrade utfrågarna vad som egentligen menas med att ”ägandet ska upphävas”, vilket står i Vänsterpartiets partiprogram. Jonas Sjöstedt vill öka det gemensamma ägandet på olika sätt, till exempel genom pensionspengar och kooperativ.

Men han hade inget exempel på ett land där socialismen fallit ut så som Jonas Sjöstedt vill ha den.

– Jag tycker att Sverige är det bästa exemplet. Det har gjorts pragmatiskt och steg för steg. För mig är det det bästa sättet att förändra världen.

Frågetecken kring EU

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är de riksdagspartier som vill lämna EU, vilket bland annat Jan Björklund (L) höjt frågetecken kring de senaste dagarna. Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiet inte har några planer på att lyfta frågan om ett EU-utträde, och inte vill göra gemensam sak med Sverigedemokraterna.

– Vi samarbetar inte med dem, har inte samma kritik mot EU och inte samma alternativ, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.