Ödeskväll för Stefan Löfven – pressades om sjukvården

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2018-08-21

Med rekordlåga siffror i ryggen frågades Stefan Löfven ut i SVT.

Statsministern pressades hårdast när det gällde vårdköerna, som dubblats under hans tid vid makten.

– Jag blir ibland lite bekymrad över att svensk sjukvård svartmålas som om den inte alls fungerade, säger Stefan Löfven.

På tisdagskvällen var det statsminister Stefan Löfvens tur att frågas ut i SVT.

Socialdemokraterna önskar att valet ska bli ett val om välfärden. Men Stefan Löfven serverades med flera besvärande fakta om vad som hänt på vårdområdet under hans tid vid regeringsmakten.

Antalet personer som inte fått en operation eller fått träffa en specialist inom vårdgarantins 90 dagar har gått från 44 000 till 86 000 under mandatperioden, påpekade programledarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg.

– Först vill jag understryka att Sveriges sjukvård är fjärde bäst i världen. Det görs mer i svensk sjukvård än någonsin förr. Det är fler som får behandling, fler som får hjälp. Men befolkningen växer och vi blir fler äldre. Att det kommer in fler gör också lätt att det blir köer, och lösningen är att anställa fler i sjukvården, säger Stefan Löfven.

Löfven vill ha fyra år till

Statsministern sa att det var underinvesterat i svensk sjukvård när S och MP tog över makten, men att han tycker att regeringen är på rätt väg med fler anställda i sjukvården och fler utbildningsplatser.

– Det här är början och det är därför det måste vara fyra år till. Om vi går tillbaka till stora skattesänkningar då avbryts den här uppgången, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven pressades med frågor om om varför man tog bort alliansens kömiljard, som var ett bonussystem till landstingen, med tanke på att vårdköerna ökat. Och om det inte är möjligt att sänka skatten och få mer resurser till välfärden på samma gång. Något som både Alliansens och Göran Perssons regering lyckats med, enligt utfrågarnas statistik.

– Jag har inte exakt den kalkylen som gjordes under den tiden, svarade Stefan Löfven.

När det gäller allvarlig prostatacancer får bara 4 procent vård i tid och programledarna undrade om han är nöjd med sjukvården när vårdköerna för cancerpatienter är så pass långa.

– Absolut inte, vården ska fungera. Då måste vi korta köerna och frågan är - vad ska vi göra? Ska vi sätta in någon kömiljard eller se till att det finns fler läkare, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Det är för mig grundreceptet för detta, säger Stefan Löfven.

Otydlig om regeringsfrågan

När det gäller regeringsfrågan upprepade Stefan Löfven budskapet om att han inte vill regera med hjälp av Sverigedemokraterna, men var inte särskilt mer ingående än så.

– Vi vill fortsätta det projekt vi har påbörjat med Miljöpartiet, men öppnar för flera möjliga samarbeten, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna har svängt kraftigt när det gäller asylmottagningen, och Stefan Löfven fick frågan om han inte vill öppna upp för anhöriginvandring, exempelvis från Syrien.

Men asylmottagningen ska kvarstå på EU-nivå, säger Löfven.

– Vi måste ha ett migrationssystem som är hållbart, som har folkets stöd, och jag vill vara bestämd på att hela EU måste ta ansvar, det är inte bara ett fåtal länder som kan göra det, säger Stefan Löfven.

Gymnasielagen: ”Ett undantag”

Stefan Löfven försvarade också den hårt kritiserade gymnasielagen, som innebär att 9 000 ensamkommande som sökt asyl före den 24 november 2015 ges en andra chans.

– De är unga ensamkommande som då bedömdes vara minderåriga, som nu har gått över den gränsen under den här långa, långa väntan. Som ett undantag får man göra en ny ansökan, säger Stefan Löfven.

Ett av Socialdemokraternas vallöften är att det inte ska finnas några särskilt utsatta områden i Sverige, där parametrarna bland annat är polisens möjlighet att utföra sitt jobb och förekomsten av extremism och rättsosäkerhet.

– Det har utbildats för få poliser. Vi har successivt fördubblat antalet poliser som utbildas, säger Stefan Löfven.

ANNONS