Busch Thor: Sverige befinner sig mitt i en värderingskris

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2016-07-06

VISBY. Den som får försörjningsstöd och är arbetsför ska jobba 20 timmar i veckan.

Och den som hotar eller inte sköter sig på sitt asylboende ska kunna tvingas bort.

Det är några av de åtgärder Ebba Busch Thor (KD) vill se för förbättrad integration i Sverige.

I fjol skapade Ebba Busch Thor stor uppmärksamhet under Almedalsveckan med en rad hårda förslag mot extremism. Det handlade till exempel om att Sverige ska kunna skicka JAS-plan i kampen mot IS.

I år fokuserade KD-ledaren på värderingar.

– Sverige befinner sig mitt i en värderingskris, sa hon när hon inledde talet framför en skärm med bilden av en vajande svensk flagga.

Hon tog exempel som sexbrott mot kvinnor på festivaler och svenskar som åker till Syrien och strider för IS.

KD-ledaren gick vidare till att prata om oroligheter i förorter, behovet av fler poliser och en otrygghet som sprider sig.

– I vårt Sverige måste trygghet och frihet gälla alla överallt, låt oss se till att det blir så.

Talet fortsatte sedan med brexit och turbulensen i Europa. Ebba Busch Thor kräver att EU reformeras. 

– Den brittiska folkomröstningen måste leda fram till att EU-politiker börjar rannsaka sig. Vi politiker måste klara av att lyssna och leda, inte besserwissra och köra över.

Attackerade Löfvens samhällsbygge

Hon pratade också om vikten av att stå upp för alla människors lika värde.

– Vi ska stå upp för rätten att vara kristen i Damaskus, kvinna i Husby, jude i Malmö, homosexuell i Orlando. De mänskliga rättigheterna måste gälla alla, alltid.

KD-ledaren kritiserade även regeringens politik och Stefan Löfvens "samhällsbygge".

– Stefan Löfvens samhällsbygge kommer att falla ihop som ett fuskbygge, sa hon.

Tidigare på onsdagen höll KD-ledaren pressträff där hon fokuserade på åtgärder för bättre integration, minskat utanförskap, förbättrade skolresultat och bidragsberoende.

KD presenterade åtta förslag, där några var helt nya.

– Vi har inte lyckats med integrationen. Jag är glad att statsministern erkände det och att vi har en samsyn i detta, sa Busch Thor och syftade på Stefan Löfvens tal i Almedalen under tisdagen.

Vill införa arbetskrav

Åtgärderna KD vill se handlar till exempel på krav på SFI, svenska för invandrare, att man det införs krav på att man arbetar redan under tiden på asylboendet. Det handlar om att personen ska hjälpa till med arbetsuppgifter på boendet 16 timmar i veckan.

KD vill införa introduktionsanställningar för nyanlända där man ska "lära sig jobbet på jobbet".

Helt nytt är dock ett arbetskrav på 20 timmar i veckan för att få försörjningsstöd, tidigare socialbidrag.

– Den som mottar försörjningsstöd ska förväntas arbeta. Det är ett viktigt krav för att vi ska bryta den passivitet som drabbar den som går sysslolös en längre tid. Det är också bra för barnen i dessa familjer, sa Busch Thor.

Kravet ska gälla alla som är arbetsföra, alltså inte de som av olika skäl inte kan jobba.

Ska kunna kastas ut

I dag kan kommuner erbjuda medborgare med försörjningsstöd praktik. Detta är dock frivilligt. Busch Thor menar att KD:s förslag ska vara tvingande och jobben ska kunna utföras inom offentlig sektor eller hos ideella organisationer. KD-ledaren nämner bland annat städuppgifter ute i kommunerna som ett exempel.

– Efter tre månader ska man jobbar 20 timmar i veckan och bidra på olika sätt i samhället. Vi tror att det underlättar när man den övriga tiden säker jobb, säger KD-ledaren.

Andra saker handlade om tryggheten i samhället. Däribland ökad trygghet på svenska asylboenden.

– Det får inte vara så att det man flytt ifrån i sitt hemland möter man igen på sitt asylboende i det nya landet. Det sker i för stor utsträckning i dag, säger Busch Thor.

Den som bryter mot reglerna ska kunna tvingas bort från boendet och bli tvungen att skaffa boende själv. Den som stängs av ska dessutom förlora sin dagersättning.

– Är man inte beredd att behandla andra med respekt och värdighet ska man inte ha rätt att bo kvar på boendet, säger Busch Thor.

KD vill också att hedersbrott ska få en egen rubricering i brottsbalken och man vill arbeta mot barnäktenskap, enligt en brittisk modell.

Annat som Ebba Busch Thor pratade om handlade om ökat stöd till språk- och speciallärare för förbättrad språkkunskap hos människor som kommit till Sverige som asylsökande eller flyktingar.