SD tar över styret i ny kommun – Lööf kritisk

avPär Karlsson

Sverigedemokraterna tar över styret i ännu en kommun.

I skånska Svalöv tar man över makten tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna – med passivt stöd från Liberalerna.

Beskedet får C-ledaren Annie Lööf att ilskna till och partiet kräver nu att de andra borgerliga partiernas ledningar tar avstånd.

Efter valet i höstas tog Sverigedemokraterna för första gången makten i ett antal kommuner i södra Sverige. Det handlade om Sölvesborg i Blekinge samt Hörby och Bromölla i Skåne.

I dag stod det klart att man nu också tar över skånska Svalöv. Man gör det i ett styre tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna som får passivt stöd av Liberalerna.

I höstens kommunval i Svalöv blev SD största parti med över 31 procent av rösterna. Ny ordförande för kommunstyrelsen blir Teddy Nilsson (SD).

– Vi har historiskt tyvärr haft en kavalkad av splittrade styren i Svalöv. Kanske mycket till följd av att man försökt hitta konstellationer för att hålla oss utanför styret, säger han till Aftonbladet.

Efter att Alliansen nyligen sprack i Svalöv förde SD samtal med M, KD och L.

– Vi har suttit ned under sex veckort och stött och blött förutsättningarna. Det landade i att detta är den bästa lösningen för att vi ska få stabilitet i Svalövs kommun, säger Teddy Nilsson.

Fjärde SD-styret

SD:s framfart i Skåne efter valet ses som ett maktgenombrott för partiet. Men inledningen av deras styren har på flera håll också handlat om bakslag.

I Hörby drog den tilltänka kommunstyrelseordföranden Stefan Borg (SD) tillbaka sin kandidatur efter att det avslöjats att han delat inlägg och använt begrepp med koppling till vit makt-miljön.

I Sölvesborg ledde en uppmärksammad bild som anspelar på gruppsex till att tre politiker från M och SD avgick.

Teddy Nilsson vill inte recensera hur partikamraterna i de andra kommunerna agerat.

– Från SD:s håll handlar det om att försöka få detta styre att överleva med största möjliga insats fram till valet 2022.

Kritik från partiledning

Partiledningarna i M och KD har tidigare kritiserat att deras partikamrater på lokal nivå gjort upp med SD. I dag säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer till TT:

– Vår policy är tydlig – M ska inte släppa fram SD-styren. Men M, KD och L lokalt har bedömt att detta var ett sätt att ta ansvar gentemot väljarna och lösa en svår situation.

L:s partiledning gillar inte alls vad partikamraterna i Svalöv gjort:

– SD är ett högerpopulistiskt parti och liberalismens huvudmotståndare. Den politiska situationen i Svalöv är förvisso komplicerad, men det är absolut ingen ursäkt för att medverka till att SD får politisk makt. Det L har bidragit till i Svalöv är fel och djupt beklagligt, skriver partisekreteraren Maria Arnholm till TT.

C-ledaren Annie Lööf är mycket kritisk till hur M, KD och L agerat i Svalöv.

– M, KD & L väljer bort alliansstyret i Svalöv för att i stället ge SD den ledande KSO-posten i kommunen, skriver hon på Instagram.

C:s partisekreterare Michael Arthursson fyller i:

– Det är väldigt olycksbådande att SD får den högsta positionen i ännu en kommun och att det sker med stöd av M, KD och L. Det blir en politisk utveckling åt helt fel håll som vi ser det.

Arthursson menar att det som sker spelar roll även på nationell nivå, då han menar att SD får mer legitimitet.

– De har visserligen fått en hel del röster, men Allianspartierna i Svalöv är gemensamt i större och räknar man med andra partier finns stora möjligheter att bilda majoriteter.

– När man legitimerar en sådan här politisk utveckling kan det gå väldigt långt åt fel håll, se bara på Danmark.

C vill nu att ledningarna i M och KD tar avstånd från sina partikamraters agerande.

– Jag har meddelat mina kollegor i M, KD och L att vi tycker att det här är väldigt olyckligt och uppmanar dem att ta ett annat vägval. L har varit ute och sagt samma sak som jag, så där är man tydlig.

ARTIKELN HANDLAR OM