Magdalena Andersson om ”fitt-attacken” mot S och hånskrattet mot Busch

Publicerad 2022-12-26

Ingen kan påstå att politik är ointressant.

På bara månader som oppositionsledare kan Magdalena Andersson se tillbaka på ett gastkramande val och maktskifte, ett tidigare helt otänkbart budgetsamarbete, en ”fitt-attack” från egna sidan och en flört från SD.

Och så var det den direktsända utskrattningen av Ebba Busch.

– Att vi inte fått kritik för att vi fnissade säger något om hur sanningsenlig hon uppfattas, säger S-ledaren.

Hon leder norra Europas största parti, som Magdalena Andersson själv beskriver Socialdemokraterna.

Men istället för fyra år till som statsminister, efter tio månader på posten, väntar en tid i opposition. Ett nedköp.

– Man håller på med politik för att man vill förbättra och förändra samhället, det gör man ju när man har makten och styr, det gör man inte som opposition. Med det sagt, när vi nu är i opposition ska jag ägna mig åt det man gör då, att granska makten. Det har tyvärr varit en väldigt enkel uppgift hittills eftersom man lovade allt åt alla före valet och har svikit vallöfte efter vallöfte, säger Magdalena Andersson.

Valvakan verkar hon i det närmsta ha förträngt och säger sig inte ha blivit besviken eller ledsen under kvällen, trots att det till en början såg så lovande ut för sossarna. Det var inte hennes första rodeo.

– Man vet att saker kan hända under valnatten och det kan skifta hit och dit, och jag hade verkligen inte tagit ut någon seger i förskott. Jag var fullt förberedd på tre scenarier, att det skulle gå åt ena eller andra hållet, eller som nu att det inte fanns ett helt färdigt resultat.

Intervjun avbryts plötsligt för ett ögonblick, kanske en välkommen flykt från de svunna valvakornas allé. En man kommer fram och vill sälja ett ex av Situation Sthlm, månadstidningen som säljs av företrädelsevis hemlösa och socialt utsatta i huvudstaden.

”När vi nu är i opposition ska jag ägna mig åt det man gör då, att granska makten”, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Det är lunchtid fem dagar före julafton och Magdalena Andersson har nyss avslutat ett volontärpass på Stockholm stadsmission där hon slevat upp Biff Lindström med rostad persiljepotatis och löksås till den strida ström av personer som tagit sig till lokalerna vid St Paulskyrkan vid Mariatorget.

Några försvinnande få valde bön- och quinoabiffar.

– Stadsmissionen vittnar om att fler och fler söker sig till dem, nya grupper och fler barnfamiljer. Det är väldigt viktiga insatser de och alla volontärer gör och jag vill uppmärksamma det för att få fler att vilja ställa upp och bidra.

En lunchtallrik kostar 20 kronor, den som har råd får gärna välja att betala mer.

Magdalena Andersson serverar lunch på Stockholms stadsmission.

Något som leder in på vad som verkar ha vara ett av oppositionsledarens stora irritationsmoment i den nya regeringens politik: Höjningen av brytpunkten för statlig skatt och något hon kallar ”hyckleri” från kristdemokraternas Ebba Busch.

– Hon har åkt land och rike kring och viftat med en falukorv och sagt att hon vet hur det är att växa upp och vända på hundralappar, och sen är en av de viktigaste prioriteringarna i budgeten att hon själv ska få skattesänkning på tiotusentals kronor. Den signalen hon skickade före valet och hur hon agerade efter synkade inte riktigt, säger Magdalena Andersson.

I SVT:s Agenda pikade hon också Ebba Busch om det i en uppmärksammad falukorvsattack.

Det var inte enda incidenten mellan de båda under debatten som blev viral. När Ebba Busch bedyrade hur viktigt det var för henne att tala sanning i debatter hördes skratt bland andra partiledare, något som besvarades med en minst sagt svart blick av KD-ledaren.

Klippet fick stor spridning, bland annat via ett av Sveriges största humorkonton Dyngbaggegalan.

Magdalena Andersson erkänner nu att hon var en av de som skrattade.

– Ja, det gjorde jag. Och det faktum att vi inte fått kritik för att vi fnissade säger något om hur sanningsenlig hon uppfattas.

”Stadsmissionen vittnar om att fler och fler söker sig till dem, nya grupper och fler barnfamiljer. Det är väldigt viktiga insatser de och alla volontärer gör och jag vill uppmärksamma det för att få fler att vilja ställa upp och bidra”, säger S-ledaren.

Något annat som fick stor spridning var utspelet i SVT-dokumentären ”Maktspelet”, där Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna följdes av SVT under valrörelsen.

En vänsterpartist hördes uttala ”vilka jävla fittor alltså”, riktade mot Socialdemokraterna efter att posten som tredje vice talman gick till C istället för V. Senare trädde V-toppen Ida Gabrielsson fram och erkände att hon fällt uttalandet efter att Vänsterpartiet förnekat att den vid tillfället närvarande partiledaren Nooshi Dadgostar ska ha varit skyldig.

– Jag har inte sett dokumentären, men jag har förstått att man ska göra det. Jag har också förstått att man uttryckte sig på ett sätt som jag aldrig skulle acceptera att man uttryckte sig i vårt parti, säger Magdalena Andersson.

Banden mellan V och S har varit ansträngda ett tag. Hur upplever du det?

– Det är klart att när de avsatte Stefan Löfven var det väl inte det bästa sättet att stärka förtroendet, men efter det har vi kunnat samarbeta, bland annat med den fantastiska reformen om garantipensionshöjningen.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och statsminister Magdalena Andersson (S) under statsministerns frågestund i riksdagen, december 2021.

Vad tycker du om Nooshi Dadgostar?

– Vi har haft ett bra samarbete ändå. Jag har inga som helst problem att samarbeta med Nooshi.

Men vad tycker du om henne?

– Jag tycker bra om henne. Jag ogillar att hon accepterar den formen av uttryck, men jag har inga problem med henne som person.

Magdalena Andersson säger att hon har god kontakt med de andra partiledarna i oppositionen. De hörs av regelbundet och tar ibland en fika.

”Det är klart att när de (Vänsterpartiet reds anm) avsatte Stefan Löfven var det väl inte det bästa sättet att stärka förtroendet, men efter det har vi kunnat samarbeta, bland annat med den fantastiska reformen om garantipensionshöjningen”, säger Magdalena Andersson.

Nästa gång det vankas tv-debatt kommer hon ha en ny partiledare bredvid sig, då Annie Lööf kliver av.

Lööf har själv berättat att hatet mot henne på nätet har spelat roll i beslutet.

När vi pratar om det brinner Magdalena Andersson för första gången till ordentligt.

– Det är ju inte som att det bara har blivit så. Sverigedemokraternas mediekanal Riks har drivit en medveten hatkampanj Annie Lööf i flera år. Hon har kallats ”jihad-Annie” och ”sharia-Annie” och verkligen drivit på kampanjen mot henne. Det är klart att det sedan får en påverkan på hur deras svans agerar. Det har drivits medvetet från Sverigedemokraternas medieavdelning.

Hur hon själv upplever sig ha blivit utsatt vill Magdalena Andersson helst slippa prata om.

Ett samarbete med just Sverigedemokraterna var något som SD:s partisekreterare Henrik Vinge öppnade en dörr för i en intervju med Svenska Dagbladet nyligen.

– Jag ligger bakom konstruktionen med fördelningen av platserna i riksdagens utskott, så att vi har majoritet tillsammans med (S) i tolv av sexton utskott. Syftet är att vi ska kunna ta ett förslag från ax till limpa tillsammans med Socialdemokraterna i utskottet och få stöd för det i kammaren, sa Vinge.

SD:s partisekreterare Henrik Vinge.

En utsträckt hand som besvaras med en retorisk lavett.

– Det är bara att se vad som händer när de är i maktposition, de hotar organisationer som kritiserar Tidöavtalet med indragna bidrag, se hur de behandlat Moderaterna i Sölvesborg när M valde att samarbeta med Socialdemokraterna i stället. De är inte ett parti som alla andra, och dessutom är vi deras främsta huvudmotståndare, vilket de väldigt tydligt uttalat.

Magdalena Andersson anser att det är M, KD och L som förändrat sin invandringspolitik för att anpassa sig till SD, men avfärdar tanken på att Socialdemokraterna också närmat sig SD:s tankesätt.

Förslaget om att kunna dra tillbaka permanenta uppehållstillstånd avfärdar hon inte utan vill ”se vad utredningen kommer fram till”.

Ser du något SD kan förändra för att ni i en framtid ska kunna till exempel budgetsamarbeta?

– Det är en väldigt hypotetisk fråga. Gång på gång så uppdagas företrädare med nazistiska åsikter, de hotar organisationer, och använder hat och hot som politisk metod. Ett parti som använder hat och hot som politisk metod är inte ett parti som Socialdemokraterna skulle kunna samarbeta med, för det kväver ju i grunden det politiska samtalet.

Det var ju också i grunden otänkbart för Moderaterna och främst Liberalerna, nu sitter de där med ett djupt budgetsamarbete?

– Och hälften av liberalerna är djupt olyckliga. De är välkomna till oss i stället.

När vi avrundat intervjun satte sig Magdalena Andersson och fikade med några av Stadsmissionens besökare, innan hon svarade på några snabba frågor om kommande storhelger och politiska rävsaxar för vår tv-kamera.

Sedan gick hon ut i slasket, mot 3,5 år till av oppositionsarbete.