Falukorvsattack mot Busch: ”Du kommer bli väldigt mätt”

Publicerad 2022-12-11

Magdalena Andersson går till hård attack mot Ebba Busch.

S-ledaren hävdar att energiministerns skattesänkning motsvarar 250 falukorvar.

– Du kommer att bli väldigt mätt, Ebba, säger Andersson i SVT:s partiledardebatt.

– Det är faktiskt pinsamt att lyssna på er under den här debatten. Det är bortförklaring efter bortförklaring efter bortförklaring. Det finns inte ett enda misslyckande ni inte skyller på den tidigare regeringen.

Magdalena Andersson höjde rösten i slutet av SVT:s partiledardebatt när energikrisen kom på tal. Sedan riktade hon blicken mot energiminister Ebba Busch.

– Det är inte så enkelt säger Ebba Busch. Men det måste du rimligtvis veta när du gav vallöftet att energistödet skulle vara på plats 1 november, det skulle vara framåtsyftande. Ditt förslag kostar väl dessutom 30 miljarder i månaden, säger Andersson och fortsätter:

– Och Ebba Busch, när du var runt och viftade med falukorv i valrörelsen, folk trodde väl inte då att den politik du skulle föra skulle innebära att du själv skulle få en skattesänkning motsvarande 250 falukorvar. Du kommer att bli väldigt mätt, Ebba. Men barnfamiljerna har det tufft.

”Många uppskattar ödmjuka politiker”

Ebba Busch var snabb på att begära replik efter Anderssons utspel:

– Jag förstår att det finns ett stort engagemang kring våra vallöften och den politik ni var emot. Nu är ni upprörda över att den inte införs tillräckligt snabbt. Jag står fast vid vartenda vallöfte som jag tittade svenska folket djupt in i ögonen och sa: ”Det är det här jag kommer att slåss för”: säger hon och tillägger:

– Jag kommer att slåss för återuppbyggnaden av elsystem som nedmonterats och jag vet att de förstår att det inte går i en handvändning. Jag tror väldigt många uppskattar att vi har ödmjuka politiker som tar en modell som är bättre. Vi hör svenska folket, vi ser svenska folket och vi stöttar dem genom den svåra tiden.