Kritisk röst blir nationell samordnare

Publicerad 2016-07-08

Isabella Lövin gör en av regeringens främsta kritiker till nationell samordnare för ett fossilfritt Sverige.

Svante Axelsson, avgående generalsekreterare för Naturskyddsföreningen får uppdraget.

– Han är inte vald för att vi vill få tyst på honom, han är en motor och ett energiknippe som är besjälad av att vi ska ställa om, säger Lövin.

Regeringen lägger in en högre växel för att skapa ett fossilfritt samhälle och utser en nationell samordnare.

– Klimatfrågan är vår tids ödesfråga, vår generation är den sista som har chansen att bromsa klimatförändringarna, säger Isabella Lövin.

Den nationella samordnaren blir Svante Axelsson, avgående generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

– Det är ett enormt spännande uppdrag. Och enormt viktigt. Paris siktade mot 1,5 grader, då krävs det stordåd. Nu måste vi samlas för att göra det här nästan omöjliga till verklighet, säger han.

Isabella Lövin framhåller att Sverige ska vara ett koldioxidneutralt samhälle till 2045. Den nationella samordnarens uppgift blir tillsammans med aktörer, till exempel företag, ta fram planer för att uppnå ett fossilfritt Sverige.

– Uppdraget är att utveckla metoder för hur nollutsläpp ska uppnås, säger hon.

Skarp brunkolskritiker

I lördags när regeringen meddelade att den inte tänker sätta några käppar i hjulet för Vattenfalls försäljning av det kritiserade tyska brunkolet var Svante Axelsson en av de mest kritiska rösterna.

– Jag är oerhört besviken på att regeringen missar denna chans att visa världen att man tar ansvar genom att underlätta energiomställningen i Tyskland, som sannolikt är det viktigaste klimatprojektet i världen nu, sa han.

Isabella Lövin förnekar dock att utnämningen är ett försök att tysta kritiken.

– Han är inte vald för att få tyst på, han är vald för att han är en motor och ett energiknippe som är besjälad av att vi ska ställa om Sverige och världen till en hållbar framtid.

Men om han fortsätter med sin kritik, kommer det att vara okej?

– Jag tror att han förstår skillnaden i de olika rollerna. Nu kommer han att vara tjänsteman och en motor för att få ihop näringslivet och organisationer för att bidra till en fossilfri framtid. Det uppdraget är avgörande för Sveriges framtid som att stå vid sidan om och kritisera, säger Lövin.

"Äter mindre kött"

Svante Axelsson själv säger att erbjudandet om uppdraget var för intressant för att säga nej till.

– Jag vill snabbt skapa ett hållbart samhälle, ett fossilfritt Sverige. Jag har jobbat med frågan i 20 år.

Han räknar med att kunna fortsätta vara kritisk när det behövs.

– Jag säger vad jag tycker och jag fortsätter att tycka att brunkolet är ett dåligt beslut. Samtidigt är det frågan hur länge man ska fortsätta att tjata om det när beslutet ändå är fattat.

I dag har drygt 170 aktörer, företag, organisationer, regioner och kommuner anslutit sig till fossilfritt Sverige och arbetet med konkreta åtgärder för att göra Sverige fossilfritt.

Vad kan gemene man göra i arbetet?

– Alla är vi deltagare i samhället och släpper ut, så det gäller att börja i sin egen väg. Vi ska inte hamna i en pekpinnekatalog, men man kan fundera på kan jag äta mindre kött, kan jag cykla mer till jobbet eller sätta upp solceller på taket? Alla har sin resa. Jag är mån om att det inte ska bli en säck och aska-story. Det samhälle vi går mot kommer bli mycket trevligare att leva i.

Vad gör du själv?

– Så mycket jag kan, men jag är inte extrem. Då blir man udda och skrämmer bort folk. Jag köper mycket ekologiskt, har etanolbil, cyklar så mycket jag kan, åker tåg… Jag äter kött, men har gått ner i konsumtion.