Kinberg Batras dubbelspel om budgeten

Publicerad 2015-10-14

M-ledaren Anna Kinberg Batra spelar ett dubbelspel efter DÖ:s upplösning.

Enligt vad Aftonbladet erfar försöker hon både stävja interna kritiker och samtidigt pressa regeringen till att göra ändringar i sin budget.

– Vi vill ha något tillbaka för att släppa igenom budgeten, säger en källa med insyn.

Följ ämnen

I fredags röstade KD:s riksting för att partiet skulle lämna decemberöverenskommelsen, DÖ. De andra Allianspartierna följde snabbt efter. Uppgörelsen hade spruckit efter drygt nio månader.

DÖ garanterade att den största partikonstellationen, i nuläget de tre rödgröna partierna, skulle få sin budget igenom riksdagen.

Men nu ställs frågan vad som ska hända i riksdagen, efter DÖ, när regeringens budget ska behandlas. Innan den klubbas igenom i december ska flera processer klaras av.

I det nya läge som nu gäller har Anna Kinberg Batra sagt att M inte kommer att bidra till att det skapa politiskt kaos. Man kommer att rösta på sin egen budgetmotion och inte försöka rösta ned delar av regeringens budget.

Flera budskap samtidigt

Men samtidigt har M-ledningen också ett annat budskap:

– I en behandling av budgeten som kommer att pågå under hela hösten, då händer det ibland saker inom ramen för den, sa partisekreteraren Tomas Tobé till SVT i går.

Enligt vad Aftonbladet erfar ska uttalande ses som en signal till interna kritiker.

På torsdag inleds M-stämman i Karlstad. Inom partiet finns flera företrädare som vill att man nu går på offensiven och sätter käppar i hjulet för regeringens budgetarbete.

– För att lugna dem som inte är nöjda bara för att DÖ fallit är det viktigt att det låter som om partiet under hösten kommer att mullra en del i utskotten, att man kanske fäller några av regeringens förslag, säger en M-källa.

Men samtidigt ska partiledningens utspel också tolkas som en varning mot regeringen.

– Vi har inte pratat ihop oss inom Alliansen ännu. Men det finns inget egenvärde i att luta oss tillbaka. Vi vill ha något tillbaka för att släppa igenom budgeten, säger en källa med insyn.

Inom M finns det, uppger flera M-källor, en stor irritation på att regeringen inte varit mer tillmötesgående mot den borgerliga oppositionen.

– Samtidigt vill man nog undvika en process där man bråkar för mycket i riksdagens utskott, då kan man lätt framställas som att man inte tar ansvar. En variant skulle kunna vara att man gör upp med regeringen om några justeringar i budgeten.

"Oroande och oansvarigt"

Enligt vad Aftonbladet erfar diskuteras det just nu inom M hur man ska agera framöver.

– Det man håller öppet för är någon form av utbrytning, att man behandlar vissa frågor separat, säger en Allianskälla.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till TT att M:s agerande är "oroande och förvånande".

– Vi har tagit fram budgeten helt i enlighet med DÖ och spelreglerna i den. Att sedan, när vi har lämnat budgeten till riksdagen, ändra spelreglerna vore märkligt