Om AKB och konsten att spräcka en allians

Hur menade du? AKB har fått försöka förklara sitt utspel många gånger i veckan.

Nästan bara dåligheter. Det är vad Moderatledaren Anna Kinberg Batra hittills åstadkommit med sina omdiskuterade utspel.

Vi repeterar dem. Hon vill att Alliansen ska lägga ett gemensamt budgetalternativ till regeringen och Vänsterpartiets i höst. Det skulle sannolikt utlösa en ny regeringskris likt den hösten 2014 eftersom Sverigedemokraterna troligen skulle stödja den.

Hon vill också att hennes partikamrater i riksdagen förhandlar med Sverigedemokraterna när Alliansen inte är överens med en fråga. Det de i så fall skulle komma fram till skulle aldrig få stöd av en majoritet i riksdagen.

Detta har än så länge fått till följd något som i bästa fall kan kallas oreda. I sämsta fall kaos.

1. Alliansens djupaste spricka sedan de bildades för tio år sedan. När det gäller en gemensam budget har Moderatledaren bara stöd av Kristdemokraterna, där har den forna regeringskonstellationen fallit i två bitar. En liberal och en konservativ.

Att förhandla med SD vill inte något annat Alliansparti. I den frågan står Moderata mol allena.

2. Splittring i Moderaterna. Flera ledamöter av fullmäktige i olika kommuner har klivit av sina uppdrag och meddelat att de lämnar partiet. Även en tidigare påläggskalv, förra vice Muf-ordföranden Bodil Sidén har lämnat partiet i protest.

M-veteranen Beatrice Ask, som suttit elva år i regeringen, har dessutom slagit fast att hon inte ser några behov av separata möten med SD. Hon tycker det räcker med att Alliansen träffas innan det utskott där hon är ordförande, justitieutskottet, har sammanträden.

Och i Stockholms läns landsting vägrar finanslandstingsrådet att följa dekretet från riksdagen. Inga samtal med SD.

3. Normalisering av Sverigedemokraterna. Självfallet får det följder när riksdagens näst största parti säger att isoleringen av SD är över. Det är början på en normalisering av partiet, precis som Framstegspartiet i Norge och Dansk folkeparti som sitter i regeringen respektive är ett stödparti åt den danska regeringen.

4. Skapat stor förvirring. Veckans mest använda ord i rikspolitiken är precisering. Ingen verkar förstå exakt vad Anna Kinberg Batra menar.

”Jag vill att de själva preciserar hur de tänker sig det här”, sade Liberalernas Jan Björklund i tisdags. Utan att veta tror jag inte att han tycker att han fått den här preciseringen än.

5. Glatt delar av sitt parti. Men de som hela tiden tyckt att Moderaterna ska utnyttja att det är högermajoritet i riksdagen har inte offentliggjort sin glädje på samma sätt som kritikerna.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Andra socialistvalet
Andra omgången i franska socialistpartiets primärval om vem som ska företräda dem i presidentvalet senare i vår. De som gick vidare från första omgången var förre premiärminister Manuel Valls som tillhör högerfalangen och förre bostadsministern Benoît Hamon som är supervänster.

Räkna fåglar
Den som vill göra en insats för effekterna av klimatförändringen har chansen i dag och i morgon. Då genomför Sveriges ornitologiska förening den årliga räkningen av fåglar av olika arter vid landets fågelbord. Det kan finnas även andra förklaringar till att arter växer eller minskar.

Kommer till Sverige
Tyska förbundskanslern gör ett endagsbesök på tisdag. Bland annat träffar hon kungen och äter lunch med Stefan Löfven och går på en konferens på Ingenjörsvetenskapsakademien. Det är tre år sedan hon var här senast, hos dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt på Harpsund.

Årets första partimöte
Eftersom det är året före ett valår har praktiskt taget alla partier kongress i år. Vissa samlar även sina kommunalråd. Först ut är Centern vars kommundagar inleds i Göteborg på fredag med tal av svensk politiks just nu enda lysande stjärna, Annie Lööf. Överraskningar lär utebli.

Tungt träff på Malta
EU:s stats- och regeringschefer möts i Valetta på fredag. De ska tala migrationsfrågor med Storbritannien men sedan får Theresa May åka hem. Då vidtar de viktiga diskussionerna om EU:s framtid och sammanhållning som ska avslutas i samband med organisationens 60-årsjubileum i mars.

Veckans citat

”Alliansen är inte redo att ta över”.
Maud Olofsson, f d partiledare (C) i en intervju i somras. Hon blev sannspådd.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!