Ambassadören mot människohandel skrotas i tystnad

Den globala traffickingen omsätter varje år 150 miljarder dollar.

Under största möjliga tystnad tycks regeringen vara på väg att avskaffa posten som ambassadör mot människohandel.

Det är en skam.

Vår tids slaveri är en av den organiserade internationella brottslighetens viktigaste inkomstkällor.

Enligt beräkningar omsätter traffickingen globalt 150 miljarder dollar om året, vilket är mer än Rysslands försvarsutgifter i fjol.

Människohandlarna utnyttjar som bekant kvinnor och flickor till prostitution, men den här smutsiga verksamheten är mer vittförgrenad än så, tvångsarbete förekommer inom exempelvis skogsindustri och restaurangbranschen, människor tvingas till tiggeri, stölder, inbrott.

Sverige, som har hållit en internationell hög profil i bekämpningen av denna kriminalitet, instiftade år 2006 tjänsten som global ambassadör mot människohandel.

Uppdraget var att stärka samarbetet med andra länder i dessa frågor, ett samarbete som har varit framgångsrikt.


Ambassadören har internationellt stärkt Sveriges profil som försvarare av mänskliga rättigheter och har bidragit till att ett antal länder, exempelvis Frankrike, förbjudit sexköp.

Men sedan den 1 februari står stolen tom. Anna Ekstedt, som i många år och brett arbetat med frågor som rör människohandel, gick vidare i yrkeslivet.

Varför tillsätts inte en ny ambassadör?

Sveriges kvinnoorganisationer har ställt frågan till regeringen, men inte fått något begripligt besked.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg hänvisade till UD, där stolen är placerad. Utrikesminister Tobias Billström har i och för sig svarat, men det var ett svar utan substantiellt innehåll.

Efter en lång utläggning om regeringens heroiska insatser i kampen mot människohandeln och försäkringar om ”ökat fokus” och ”prioriterat område” kom utrikesministern till slut till saken.

Hur det blir med ambassadör ”bereds för närvarande inom Regeringskansliet.”

”Vi vill dock understryka att regeringens samlade arbete mot människohandel fortsätter med oförminskad styrka oavsett hur den specifika personalfrågan i UD ser ut framöver”.

Historien lär oss att mummel av detta slag är det knep politiker tar till då de vill skjuta impopulära besked framför sig.


Man behöver inte vara illasinnad för att börja misstänka att tjänsten inte kommer att tillsättas igen.

Vilket ter sig en smula besynnerligt. Inte minst sett i ljuset av att regeringen håller en hög profil i frågor som rör människohandel:

• Under Sveriges ordförandeskap i EU var en av de stora satsningarna ett toppmöte om prostitution och sexköp.

• I regeringens policydokument ”Bistånd för en ny era” är ett centralt område kvinnors och flickors ”möjlighet att fritt bestämma över sina liv och kroppar”.

• I sitt officiella sidoevent till FN:s årliga kvinnokommisssion i New York för ett par månader sedan belyste jämställdhetsminister Brandberg den europeiska människohandeln.

En handel som i spåren av Rysslands invasion av Ukraina ökar.

En handel som är tydligt länkad till annan internationell brottslighet, som smuggling av narkotika och vapen.

Det saknas inte skäl till att EU nyligen skärpte och utökade de gemensamma lagarna mot människohandel.

Utrikesminister Billström, du har en fråga att besvara.


Är den viktiga tjänsten som ambassadör mot människohandel på väg att skrotas?