Krig i stället för diplomati har blivit det nya normala

Protester mot Irans attack i Pakistan.

Har världen blivit helt galen?

De nya krigen verkar blåsa liv i ständigt nya väpnade konflikter. Hämningarna när det gäller att ta till vapen verkar helt ha släppt. Förmågan till samtal helt ha upphört.

Senaste exemplet är Iran och Pakistan.

För någon dag sedan bombade Iran i grannlandet Pakistan. Målet sades vara terrorgrupper som med Pakistan som bas attackerar Iran.

I dag svarade Pakistan genom att bomba områden i Iran där man hävdar att rebellgrupper planerar aktioner mot Pakistan.

Konflikterna är inte nya men det har under lång tid varit relativt lugnt. Plötsligt bestämmer sig Iran för att ändra på det.

Eftersom både länderna har problem med separatistgrupper på andra sidan gränsen vore det naturliga att de samarbetade för att lösa problemen.

Istället adderar de nu ytterligare en krishärd till en redan orolig och instabil värld. Många tolkar det som att Iran vill visa USA och sina grannar att de har den militära kapaciteten att slå till på många fronter samtidigt och inte är rädda för att utmana en kärnvapennation som Pakistan.


Krig istället för diplomati har blivit det nya normala.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 har ett antal väpnade konflikter exploderat. 

Det verkar som om Rysslands brutala angrepp på ett grannland dragit proppen ur tunnan och släppt ut alla de motsättningar som tidigare hållits i schack av ett internationellt regelverk som säger att konflikter mellan länder i första hand bör lösas genom samtal.

Rysslands president Vladimir Putin.

Europa och USA försökte i det längsta övertala Vladimir Putin att det vore en sällsynt dålig idé att invadera Ukraina. Västledarna reste i skytteltrafik till Moskva i ett försök att stoppa kriget. Men Putin hade bestämt sig.

Sedan dess är diplomatin som konfliktlösare mer eller mindre utrotningshotad.

Sudan stod på gränsen till någon form av demokratisk revolution när två krigsherrar beslöt att de hade rätt att själva försöka ta makten. Nu befinner sig miljontals människor på flykt, massakrer och hungernöd breder ut sig. Att vi hör så lite om det beror på alla andra krig som pågår närmare oss.


När Hamas genomförde sin bestialiska terrorattack mot Israel den 7 oktober förra året bestämde sig Israel föga förvånande för att slå tillbaka hårt. Men Israels jakt på Hamas i Gaza har förvandlats till en massaker på civilbefolkningen. Det är det mest dödliga kriget för barn i modern tid. För övrigt även för journalister.

Hela världen inklusive FN ropar på en vapenvila och förhandlingar. Men premiärminister Netanyahu vill hänga sig kvar vid makten genom att förlänga kriget så länge det går.

President Biden kan men vågar inte stoppa honom av rädsla för att inte bli omvald i höst.

Det har fått andra länder och grupper att damma av sina egna vapen och lägga sig i.


Huthismilisen i Jemen har ingenting med Israel-Palestina konflikten att göra men kan ändå inte hålla fingrarna borta. Sedan Gazakriget inleddes beskjuter de Israel och den civila sjöfarten i Röda havet. De påstår att de attackerar israeliska fartyg men i realiteten är det handelsfartyg från många länder som beskjutits.

En USA-ledd allians har svarat med att bomba huthiernas avfyrningsramper. Huthierna replikerade med att bomba ett tankfartyg.

Följden är att väldigt många rederier omdirigerat sina fartyg runt Sydafrika. De innebär förseningar, avbrott i leveranskedjorna och fördyrade transportkostnader och därmed varor. Det kan leda till höjd inflation och hota de räntesänkningar som alla bolånetagare går och väntar på.

Iran är en central spelare i att skapa kaos.

Det är Iran som förser Huthirebellerna med avancerade vapen liksom man gör med Hizbollah i Libanon som attackerar Israel. Även Hamas militära förmåga har byggts upp av Iran.

Iran förser också Ryssland med bland annat drönare och bidrar därmed till Rysslands angreppskrig mot Ukraina.


Det finns andra maktspelare i världen som utnyttjar det faktum att supermakten USA har händerna fulla med att försöka dämpa olika krishärdar.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un har meddelat att någon återförening med Sydkorea inte längre är aktuell. Istället har han förklarat grannen i söder som Nordkoreas ”fiende nummer ett”. Något som ytterligare ökar spänningen i en region där den redan är hög.

Kim Jong-un hotar ständigt sina grannar med krig. Han försöker också höja sin status bland autokrater på världsarenan genom att förse Ryssland med fler artillerigranater än EU lyckats skicka till Ukraina.


Den liberala världsordningen som byggdes efter andra världskriget går ut på att det finns ett antal spelregler som alla måste följa. Att inte lägga beslag på ett annat lands territorium är en av dem. Diplomati ska vara det normala. Krig en sista utväg.

Nu är det ett antal auktoritära stater som ser chansen att bryta sönder denna ordning och ersätta den med den starkes rätt. Ryssland, Kina och Iran utgör kärnan.

De hänvisar till att USA och väst själva struntat i reglerna när de funnit det lämpligt. Som exempelvis när USA invaderade Irak på falska premisser 2003.

Allt detta sker i ett läge när världen är i större behov av samarbete än någonsin för att möta klimathotet.

Jo, det är nog så att världen blivit galen.

Följ ämnen i artikeln